Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Opravy na zámku Červené Poříčí jsou v plném proudu, odhalily i pár tajemství

Kvůli rekonstrukci uzavřel své brány zámek Červené Poříčí na Klatovsku. Milovníci historie ale nemusí zoufat, protože už příští týden budou moci opět vyrazit na prohlídky nebo na tradiční Hradozámeckou noc, kdy prostory zámku oživí působivá hra světel. Velké novinky chystá Národní památkový ústav také na příští rok, kdy na zámku vznikne zbrusu nová expozice v nově opravených prostorách.

Zámek 80 let užívaly Lesy ČR. Památkový ústav areál převzal v roce 1997 a od té doby ho postupně opravuje. Roky se vyklízel, bouraly se nevhodně dostavěné příčky. Turistům se ukazují asi tři čtvrtiny hlavní zámecké budovy. Šlechta panství opustila a už od 19. století sloužilo jako velkostatek a zdroj příjmů. Tomu odpovídalo i vybavení. Předzámčí navíc v polovině 19. století poničily tři požáry.

Ačkoli zámek tvoří několik propojených budov. Přesto se dělí na takzvané předzámčí, kde bydleli zaměstnanci zámku a hlavní budovu, kde naopak sídlila šlechta. Obnova hlavní budovy by ale podle odhadů spolykala kolem 250 milionů korun. Proto se památkáři rozhodli upnout svou pozornost k menším budovám. Komorní a zbrusu nové prostory by se veřejnosti měly zpřístupnit už v dubnu příštího roku. V místnostech by také měla vzniknout expozice na téma rodu Habsburků nebo Napoleona Bonaparteho, jehož rodina zámek vlastnila začátkem 19. století.

„Za získané dotace od ministerstva kultury můžeme opravit 15 vnitřních prostor, což jsou drobné místnosti pro služebnictvo, hostinský pokoj, písárny a účtárny. Poté opravíme i část vstupní fasády se vstupním průjezdem. Vracíme historickou podobu vstupnímu portálu se sochařskou výzdobou z roku 1766. K tomu pak ještě přiléhá zámecká zeď, která ohraničuje celý areál zámku. Část zdi jsme opravovali už po velkých povodních v roce 2002 a zbytek ještě na svoji obnovu čekal. Obnova zahrnuje i bránu, kterou se původně do zahrady vstupovalo,“ přibližuje kastelán Marcel Čermák.

Během oprav byl zámek stále přístupný. Uzavřel se až nyní, protože se dláždila přístupová cesta a návštěvníci by se tam zkrátka neměli, jak dostat. Během rekonstrukce dokonce padl i návrh, že by zájemci mohli nahlédnout i pod ruce restaurátorů. Tuto myšlenku ale z praktických důvodů brzy zavrhli. Lidem přesto nabízeli pohled do zákulisí prostřednictvím sociálních sítí.

„Vzhledem k bezpečnosti jsme si to nemohli dovolit. Prostory jsou opravdu komorní a kdybychom šli se skupinou, tak bychom akorát překáželi zaměstnancům, kteří tam pracovali. Najednou tam byli elektrikáři, instalatéři bezpečnostních systémů, pokladači dlažeb, restaurátoři, malíři, zedníci, truhláři, kteří osazovali repliky dveří, topenáři. Těch profesí se tu vystřídalo obrovské množství. V současné době zde pracuje zhruba 15 lidí a v těch prostorách je opravdu těsno,“ popisuje kastelán.

Objev, který mnohé zaskočil

Často se při rozsáhlých obnovách podobných památek narazí na unikátní objev, který zaskočí i samotné historiky. V Červeném Poříčí se jednalo o ukrytou nástěnnou výzdobu, kterou ukrývaly vrstvy pozdějších omítek.

„Zaskočilo to jak památkový dozor, tak i správu objektu. Počítali jsem s tím, že budeme místnosti malovat. Po Lesích ČR, které zámek obývaly, tu bylo vymalováno klasicky bíle válečkem. Když jsme se dostávali do jednotlivých vrstev barvy při restaurátorských průzkumech, tak jsme zjistili, že ty místnosti byly velmi okázale a pestře malované. Bylo to samozřejmě určeno pro zaměstnanci panství, takže se jedná o tapetové vzory. Mohli bychom říct, že jsou to vlastně malované tapety," uvedl Čermák.

Vyhotovení tapetových vzorů pomocí šablon je i dnes velmi náročné

„Samozřejmě hlavní zámecká budova je pak zdobena figurálními motivy, římskou a řeckou mytologií. Takže až budeme jednou v budoucnu obnovovat i tuto část, budeme se mít opět znovu na co těšit,“ říká s úsměvem Čermák. Další zajímavou věcí objevenou při opravách byly toalety z 19. století. „Byly to v podstatě latríny v horním patře, odpad z nich byl svedený dřevěnými tubusy s litinovými rourami přímo do řeky Úhlavy," doplnil kastelán.

Památky lákají na Hradozámeckou noc

Hradozámecká noc je každoroční akce, kterou pořádá Národní památkovým ústavem již od roku 2010. Cílem je představit památky doslova v jiném světle – v netradiční době a se speciálním programem. V Plzeňském kraji se do akce kromě Červeného Poříčí zapojí také klášter Kladruby, zámek Kozel, zámek Manětín, hrad Rabí, hrad Švihov, Tachovský zámek a hrad Velhartice.

„Pro návštěvníky budeme otevírat v sobotu 31. července. Den zahájíme klasickými prohlídkami, které začínají v 10 hodin a potrvají až do páté hodiny odpolední. Večer se připojíme k celostátní akci Hradozámecká noc,“ uzavírá kastelán. Speciální komentované prohlídky budou v časech od 21 hodin do 22. hodiny. Zámecké interiéry přitom osvítí hra barevných světel přenosných lamp. Bližší informace nalezete ZDE. Či na stránkách jednotlivých památek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Červené Poříčí

Štítky historie, obnova, rekonstrukce, památky, Červené Poříčí, zámek, zámek Červené Poříčí, Národní památkový ústav, okres Klatovy, Lesy České republiky, purkrabí, Marcel Čermák, Hradozámecká noc, Napoleon Bonaparte, Habsburkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy na zámku Červené Poříčí jsou v plném proudu, odhalily i pár tajemství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.