Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Matka roku. Po smrti partnera se dokázala samice čápa postarat bez pomoci lidí o tři mláďata

Na titul „Matka roku“ aspiruje statečná a obětavá samice čápa bílého z hnízda v Chotěšově na Plzeňsku. I když přišla o svého partnera, dokázala se sama a bez přičinění lidí, postarat o svoje tři mláďata.

Nález poraněného čápa, který ležel pod hnízdem na stožáru na rozpálené plechové střeše chotěšovské hospůdky, nahlásili svědci 11. června 2021 pracovníkům plzeňské záchranné stanice živočichů. Na pomoc přispěchali profesionální hasiči, kteří čápa ze střechy sundali a do své péče si zraněného samce převzali zvířecí záchranáři. Následovalo nepřetržité sledování obsazeného hnízda a po pěti hodinách bylo jasné, že poraněný samec pod hnízdem je partner samice, která zůstala na hnízdě se třemi, asi tři týdny starými mláďaty úplně sama.

Naštěstí samice však na samce nečekala, ještě téhož dne se ujala své nové úlohy samoživitelky. Během několika málo hodin mláďatům přinesla dvakrát potravu, jednou vodu a zvládla i hlídat mláďata před jinými čápy. „Je to naprosto neuvěřitelné, jak silný „mateřský“ pud se u této samice projevil. Od 11. červan 2021 do dnešních dnů se vzorně starala o tři čapí mláďata bez samce, aniž bychom museli do průběhu hnízdění jakkoliv zasahovat. Svým chováním tak alespoň pro nás překonala i celoevropsky sledovaného samce Bukáčka na hnízdě v Malých Bukách, kterému s krmením pomáhají místní lidé,“ konstatoval šéf plzeňské záchranné stanice Karel Makoň.

Bohužel návrat poraněného samce k rodině se nekonal, jelikož ho na základě kritického zdravotního stavu musel veterinární lékař po dvou týdnech ve stanici uspat.

Na hnízdě v Oseku prosperují všecha tři mláďata

Druhým neméně sledovaným, zato však hodně kritizovaným čapím hnízdem se bohužel stalo hnízdo na ZŠ v Oseku u Rokycan, kde samice v přímém přenosu web kamery uklovala jedno slabé mládě ze čtyř, která se tam vylíhla. Mnoho lidí na sociálních sítích začalo okamžitě pranýřovat místního zástupce záchranné stanice živočichů za to, že nezakročil.

„Vše, co se na hnízdě odehrálo, bylo a je čistě součástí přirozeného přírodního vývoje zvláště chráněného živočicha, který je zcela zásadní pro zachování zdravého rodu a celé populace čápa bílého! Proto také nebyl nejmenší důvod do tohoto procesu jakkoliv zasahovat,“ vysvětlil Makoň. Ten ostře odsoudil hysterii, kterou na sociálních sítích rozpoutalo několik lidí. K dnešnímu dni jsou na hnízdě v Oseku celkem tři krásná, živá a prosperující mláďata.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky čápi, záchrana čápů, hnízdění čápů, kroužkování čápů, DESOP, mláďata, Karel Makoň, hnízdo, živočichové, Plzeňský kraj, Chotěšov, Osek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matka roku. Po smrti partnera se dokázala samice čápa postarat bez pomoci lidí o tři mláďata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.