Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Do obcí zasažených tornádem a bouří pošle Plzeňský kraj tři miliony korun

Hned dvěma krajům postiženým v minulých dnech tornádem a ničivou bouří poskytne Plzeňský kraj finanční podporu. Na pomoc Jihomoravskému kraji půjde pro nejvíce postižené oblasti 2,5 milionu korun. Dalších 500 tisíc korun pošle kraj do Ústeckého kraje, kde se bouře prohnala také Podbořanskem. Informovala o tom hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

O finanční pomoci rozhodli radní Plzeňského kraje. Schválit ji ovšem musí zastupitelé na mimořádném jednání zastupitelstva svolaném za tímto účelem na 7. července. Kraj původně uvažoval o tom, že by svou finanční pomoc směřoval konkrétním obcím, které řádění živlů poničilo, nakonec radní rozhodli peníze poslat přímo krajům, které zajistí jejich distribuci. Kraj také nabídne matkám s dětmi z postižených oblastí možnost pobytu v krajském rekreačním zařízení Malá Paříž na Špičáku u šumavské Železné Rudy.

Z Plzeňského kraje vyrazili na Moravu na pomoc bezprostředně po řádění tornáda hasiči z Plzeňského kraje. Celkem 30 profesionálních a dobrovolných hasičů odjelo s vlastní technikou a vybavením pro pětidenní nasazení. Hasiči celý víkend pomáhali s odklízením sutin a likvidačními pracemi. V pondělí ráno se vystřídali. Na Moravě pracuje aktuálně 43 hasičů z Plzeňského kraje, z toho je 28 dobrovolných z jednotek například ve Stříbře, Tachově, Kožlanech, Poběžovicích a dalších míst regionu.

Do oblasti budou také směřují dva příslušníci hasičského sboru pro poskytování psychologické postintervenční péče. Na pomoc ovšem vyjeli z Plzeňského kraje pomáhat hasiči také do Ústeckého kraje, kteří tam už svoji činnost ukončili.

Jeden milion korun se rozhodla věnovat ze svého rozpočtu Plzeň. Rovněž i v tomto případě bude o uvolnění této částky rozhodovat 8. července mimořádné jednání zastupitelstva. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Koudelová

Štítky pomoc, finanční pomoc, Plzeňský kraj, tornádo, pomoc postiženým obcím, bouřka, Ústecký kraj, Ilona Mauritzová, ODS, Jihomoravský kraj, Morava, Paříž, Železná Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do obcí zasažených tornádem a bouří pošle Plzeňský kraj tři miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.