Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Rekordmanka z Plzeňska vytvořila nejdelší květinový koberec, měří 84 metrů a je na něm 6874 kytiček

Do České knihy rekordů se nově zapsala svým unikátním dílem Blanka Böhmová z Kaznějova na severním Plzeňsku. Rekordmanka věnovala 2466 hodin práce tomu, aby vlastnoručně zhotovila 83,9 m dlouhý a 60 cm široký květinový koberec, který tvoří podkladová látka a 6874 kytiček zhotovených z vlny. Je dokladem toho, že rčení o zlatých českých ručičkách má stále svou platnost.

„Květy, které autorka při lepení k podkladu kladla "jeden vedle druhého", tvoří souvislou květinovou plochu 50,34 metrů čtverečních. Zhotoveny byly na kytičkovači, což je tkací kreativní nástroj pro vytkávání vzorů květin a rozet z příze. Kobereček váží 95 kg a byl sestaven z 64 částí o délce 120 centimetrů a jednoho bonusového dílu měřícího 710 centimetrů. Ten se stal součástí expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově,“ informoval Miroslav Marek prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov.

Rekordmanka na svém životním díle pracovala po dobu tří let, přičemž kytiček pro tuto příležitost vyrobila mnohem více, než bylo použito, některé méně kvalitní totiž vyřadila, mnohé další ale také rozdala. „Výroba jednoho květu představuje minimálně 20 minut práce,“ prozradila Blanka Böhmová. Dodala, že vlnu jí věnovali přátelé a občané Kaznějova i lidé ze vzdálenějších regionů.

„Nejdelší květinový koberec v České republice, který byl oficiálně přeměřen v kostele sv. Bartoloměje v Pelhřimově a následně rozprostřen na Masarykově náměstí, je dokladem zručnosti, boží trpělivosti a neutuchajícího elánu paní Blanky Böhmové. Krátce po zaevidování rekordu vznikla mezi autorkou a pořadateli z Muzea rekordů a kuriozit dohoda, že se společně pokusí po rozdělení koberce na 120 cm dlouhé části, nabídnout jej zájemcům a výtěžek darovat na charitu,“ doplnil Miroslav Marek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentura Dobrý den Pelhřimov

Štítky rekord, Česká kniha rekordů, květinový koberec, Muzeum rekordů a kuriozit, koberec, Plzeňský kraj, Kaznějov, Pelhřimov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordmanka z Plzeňska vytvořila nejdelší květinový koberec, měří 84 metrů a je na něm 6874 kytiček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.