Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Loosovy interiéry přivítají návštěvníky i v běžně nepřístupných místech

Už první červnový víkend se zájemců opět otevřou plzeňské interiéry, které v minulém století navrhl světově uznávaný architekt Adolf Loos. Na zájemce čekají klasické prohlídkové trasy a nově i prohlídka jinak nepřístupného apartmánu Richarda Hirsche a bytu rodiny Huga Semlera, který bývá otevřen jen velmi výjimečně. Novinkou je také nový tištěný průvodce a exponát.


Adolf Loos se narodil 10. prosince 1870 v Brně. Jeho díla najdeme ve Vídni, Paříži, Plzni, Montreux, Hrušovanech u Brna nebo Semmeringu. Právě v Plzni se ale hned po Vídni zachovalo nejvíce jeho realizací.

Loosovy interiéry v Plzni můžeme bezesporu označit za klenoty moderní architektury. Adolf Loos v západočeské metropoli působil mezi lety 1907 až 1932 a vytvořil nejméně 13 interiérů. Do dnešních dnů se jich dochovalo osm a část z nich je i přístupná veřejnosti. Kvůli protiepidemickým opatřením ale nebylo možné unikátní místa navštívit bezmála půl roku. Už 4. června se však budou moci milovníci architektury a designu vydat na dvě prohlídkové trasy, které je provedou po třech interiérech. Nahlédnou tak do bytu manželů Krausových, bytu Voglových a Brummelově domě, který jako jediný zůstal ve vlastnictví rodiny původních majitelů.

Novinkou jsou je další trasa se dvěma interiéry, které byly jinak přístupné pouze výjimečně. Prvním z nich je byt rodiny Huga Semlera a apartmán Richarda Hirsche, který se veřejnosti letos otevře vůbec poprvé.

 „Do interiéru, který byl součástí prvního Loosem upravovaného bytu v Plzni, se návštěvníci budou moci poprvé podívat 19. 6., a pak zhruba jednou měsíčně až do podzimu. V případě zájmu přidáme další termíny," prozradila Anna Gaierová, která má projekt Adolf Loos Plzeň na starosti.

Lákadel ale bude mnohem víc, například nový exponát v podobě křesílka, které ve 30. letech v malé sérii vyrobila firma THUN. „Adolf Loos jedno z nich umístil před krb v salonu v bytě rodiny Huga Semlera, což je vidět na dochovaných fotografiích. Tuto stoličku se nám letos podařilo zakoupit v internetové aukci a návštěvníci si ji budou moci prohlédnout v bytě Krausových, do budoucna by se ale měla “vrátit“ do původního interiéru do domu Huga a Heleny Semlerových, který se v budoucnu dočká renovace,“ doplnila Gaierová.

Snímek o plzeňských Loosových interiérech zabodoval na festivalu Tourfilm

Loosovy interiéry v Plzni můžeme bezesporu označit za klenoty moderní architektury. Adolf Loos v západočeské metropoli působil mezi lety 1907 až 1932 a vytvořil nejméně 13 interiérů. Do dnešních dnů se jich dochovalo osm a část z nich je i...

Kdo dává raději přednost samostatnému bádaní, ten si může v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky pořídit publikaci věnovanou všem Loosovým plzeňským realizacím. Průvodce mapuje dochované interiéry, nepřístupné i ty zaniklé a vznikl v rámci projektu Plzeňský architektonický manuál.

„Průvodce s mapkou a historickými i současnými fotografiemi je určený široké veřejnosti. Kromě popisu dvanácti interiérů tam zájemci najdou i životopis Adolfa Loose a jeho pěti spolupracovníků. Publikace je dostání v českém, anglickém i německém jazyce,“ uvedl Petr Klíma, který je autorem průvodce, historikem architektury a také členem spolku Pěstuj prostor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto adolfloosplzen.cz

Štítky Adolf Loos, Plzeň, architektura, designe, prohlídky, turismus, historie, interiér, průvodce, rodina, Richard Hirsch, exponát, Vídeň, Paříž, Brno, Petr Klíma, Montreux

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loosovy interiéry přivítají návštěvníky i v běžně nepřístupných místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.