Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Železné Rudě bourají bývalou cukrárny, vznikne tam nové náměstí

Železná Ruda začala s demolicí bývalé cukrárny Espresso proti známému kostelíku, která hyzdí centrum desítky let. Odstranění roky bránily složité vlastnické vztahy. Rekreační město s 1630 obyvateli teď tam bude moci vybudovat nové zhruba půlhektarové náměstí, jehož studii má od loňska.

Dnešní (sousední plocha) Klostermannova náměstí, kde sídlí městský úřad, není podle Smoly náměstí ve správné podobě. Náměstí se přesune na místo Espressa a propojí s kostelíkem. "Budova bývalého Espressa je konečně v majetku města. Pozemky pod ní se teď usilovně snažíme získat do vlastnictví města. Už ale můžeme odstranit alespoň druhé patro," uvedl starosta Filip Smola (ČSSD)..

Město na budoucím novém náměstí vybudovalo úsporné LED osvětlení za kostelem Panny Marie Pomocné a nový chodník ze žulových kostek, stejných jako v navazujícím centru. Na travnaté ploše budou brzy jednotné lavičky a dřevěné koše, které vyrábí zaměstnanci městských technických služeb. Podle místostarosty Petra Najmana (Volba pro Železnorudsko) je to úspora peněz a také si jich budou místní více vážit. "Sháníme dotace, ale řešíme co nejvíce věcí svépomocí, abychom ušetřili. Na chodník před Espressem jsme použili dlažbu, kterou jsme měli zdarma," uvedl.

Město se dohodlo na koupi Espressa se soukromým vlastníkem, který je i majitelem přilehlého hotelu Slavie i bývalého kina, kde je dnes pivnice a diskotéka a má tam vzniknout luxusní hotel. Majitelem ploch pod cukrárnou, kde byla léta i vietnamská tržnice, je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které pozemek získalo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. ŘSD chtělo plochu využít jako manipulační ke stavbě průtahu. Město mu nabídlo náhradou sousední větší pozemek před cukrárnou Charlotta.

Starosta zatím nedokáže odhadnout náklady úprav širšího centra Železné Rudy. Už jednal s náměstkem hejtmana Ivo Grünerem (ČSSD), od něhož má příslib pomoci z programu na financování volnočasových zón, kam železnorudské náměstí spadá. Město má letos velké výdaje se stavbou hasičské zbrojnice a infrastrukturou průtahu.

Autoři | Foto Železná Ruda

Štítky ČR, reality, stavby, správa, Železná Ruda, cukrárna, ČSSD, Ředitelství silnic a dálnic, Ivo Grüner, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Železné Rudě bourají bývalou cukrárny, vznikne tam nové náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.