Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejslavnější čápice Kryštofa sedí na vejci a čeká na vylíhnutí prvního potomka

Každým dnem už by se mělo vylíhnout mládě z vejce, které snesla do hnízda na komíně u Polžic na Domažlicku nejslavnější tuzemské čápice. Její loňskou dobrodružnou cestu do zimoviště v africkém Senegalu i letošní návrat jsme mohli sledovat v přímém přenosu díky vysílačce zaznamenávající pohyb. Tu má čápice od léta 2020 umístěnou na zádech.   

Celou dobu se o čápovi který pochází z hnízda v Brodu nad Tichou na Tachovsku, mluvilo jako o Kryštofovi. Teprve po jeho dubnovém návratu z Afriky na hnízdo v Polžicích se zjistilo, že jde o samici čápa bílého. „Zjistili jsme to až když 18. dubna se svým čapím partnerem obhájila hnízdo, začala se pářit a následně snesla první vejce, na kterém sedí střídavě se samcem od prvního dne,“ uvedl Karel Makoň z Plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Pohyb Kryštofy už téměř rok nepřetržitě a bedlivě sleduje člen spolku Bohumil Mášek. Jeho mapy a fotografie znají velmi dobře i čtenáři Plzeňské Drbny. Teď se Bohumil Mášek vypravil do Polžic, aby na místě prověřil, co se děje na hnízdě s populární Kryštofou. Podařilo se mu nafotit rodinnou idylku čapího páru těsně předtím, než přivedou na svět svého prvního potomka.

Zkušená cestovatelka zvládla africkou cestu

Kryštofa je tři roky stará samice čápa bílého. Jde o vůbec prvního čápa s vysílačkou, který se ve zdraví vrátil ze zimoviště v Africe. Loni v červenci dostala na záda speciální vysílačku a Karel Makoň ji na jižním Plzeňsku vypustil do volné přírody.

Původně se předpokládalo, že bude zimovat na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku. Tak to v posledních 10 letech s oblibou dělají někteří čápi kroužkovaní v Plzeňském kraji. Jenže Kryštofa pokračovala dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétla v celé její délce až do Senegalu. A tam pobývala celou zimu. Cestou z Afriky Kryštofa překonala vzdálenost 5570 kilometrů a do Polžic dorazila 13. dubna.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bohumil Mášek / DESOP

Štítky Kryštofa, čápice, hnízdo, čáp bílý, mláďata, vejce, Kryštof, čapí hnízdo, Polžice, Afrika, Senegal, okres Domažlice, Maroko, Plzeňský kraj, okres Tachov, Brod nad Tichou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejslavnější čápice Kryštofa sedí na vejci a čeká na vylíhnutí prvního potomka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.