Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes je Den matek. Jeho kořeny v Československu sahají až do roku 1923

Den matek je dnem, kdy se vzdává pocta všem matkám. Slaví se na celém světě v různé dny a vychází z nejrůznějších tradic. V Česku se slaví, podobně jako v USA, druhou květnovou neděli. Obdobou je u nás Den otců, který se slaví vždy třetí neděli v červnu.

Podobné svátky, které uctívaly mateřství, sahají až do starověku

Podobné svátky, které uctívaly matky a mateřství, po celém světě existovaly už v dávné historii. Například ve starověkém Řecku se slavil svátek plodnosti a matek, který byl spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey. Mateřství se oslavovalo také ve starověkém Římě a připadalo na první březnový den. Tato oslava se nazývala Matronalie a byla zasvěcena bohyni Juno.

V Anglii se v 16. století oslavovala Mateřská neděle (Mothering Sunday) a připadala na čtvrtou postní neděli. V té době mnoho chudých lidí sloužilo v bohatých domácnostech a byli daleko od domova, a tak tento den dostávali volno, aby se mohli vrátit domů. Toto datum zůstalo dodnes například ve Velké Británii nebo v Irsku.

V Československu byla jeho propagátorkou Alice Masaryková

V roce 1870 americká sociální aktivistka Julia Ward Howeová vyzvala ženy, aby se sjednotily proti válkám, a to ve svém Provolání ke dni matek. V následujících letech se pak pokusila ustanovit konkrétní datum pro Den matek, ale neuspěla.

Kromě České republiky a Ameriky se svátek slaví druhou květnovou neděli také v Německu a v Rakousku. V Rusku se pak slaví až poslední neděli v listopadu a v některých zemích je pak svátek pevně daný s konkrétném datem, například v Polsku se slaví 26. května.

Zakladatelkou novodobého svátku matek se tak stala až Anny Reeves Jarvisová, která bojovala za práva matek a žen během americké občanské války. Veřejně byl pak svátek slaven o rok později. V roce 1914 vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek. Jako celonárodní svátek se tak od té doby slaví druhou květnovou neděli.

Od roku 1923 se tento den začal slavit také v Československu a jeho propagátorkou byla Alice Masaryková, dcera prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Den matek byl po druhé světové válce postupně zatlačován do pozadí, a to Mezinárodním dnem žen, který připadá na 8. března. Po roce 1989 se Den matek opět začal slavit veřejně, nicméně MDŽ se zachoval také. Zajímavostí je, že v některých zemích se oba svátky sloučily v jeden.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Den matek, 9. května, oslava, matky, Československo, svátek, USA, Česko, Alice Masaryková, druhá světová válka, Starověké Řecko, Woodrow Wilson, americká občanská válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Den matek. Jeho kořeny v Československu sahají až do roku 1923  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.