Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Unikátní výstava v sobě spojuje digitální umění a hry pro děti

Znáte pohádku Alenka v říši divů? Podobně jako děvče v příbězích Lewise Carrolla se na výstavu Blik Blik Tajuplný les dostanete skrze králičí noru. Poté se rázem ocitnete například na dně rybníka, objevíte magickou krajinu jako vystřiženou z filmu Avatar či ovládnete programovatelné svítící stromy. Dlouho připravovaná interaktivní expozice v DEPO 2015 se prvním návštěvníkům otevře už 11. května.

Lze spojit moderní technologie, digitální umění a zábavné hry? Odpověď zní jednoznačně ano. Na ploše 450 metrů čtverečních se představí celkem 12 interaktivních instalací. Do tajuplného lesa se budou moci vydat konečně i návštěvníci. Vstup bude možný pouze s respirátorem FPP2 nebo nanorouškou a po vydezinfikování rukou. Organizátoři budou také hlídat kapacitu, takže se v jeden moment bude moci po lese potulovat maximálně 30 osob.

„Naším cílem je, aby se návštěvníci po procházce naší výstavou více dívali kolem sebe a přemýšleli o tom, co není na první pohled vidět. Chceme upozornit na to, že o les je třeba se starat nejenom jako o nenahraditelný ekosystém, ale i kvůli tomu, co v nás probouzí a vyvolává,” říká na úvod programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

Expozice se skládá z několika lesních světů, z nichž každý má svůj příběh a atmosféru. Jak už jsme zmínili v úvodu, po vstupu králičí norou se dobrodruhům otevře svět začarovaných tůněk, psychedelického lesa a kouzel. Samostatnou částí výstavy bude v budoucnu také tematická rodinná únikový hra Zdrhni bábě! Ta ale momentálně není kvůli protiepidemickým opatřením přístupná.

Výstava je určena rodinám s dětmi i hravým jednotlivcům, kteří se zde setkají s opravdu širokým spektrem interaktivních prvků. Od jednoduchých mechanických a magnetických ovládání až po laserové nebo infračervené trasování pohybu. Návštěvníci se setkají i se spojením jízdních kol a svítících mraků. Celý prostor bude bezbariérový.

Interaktivní výstava Blik Blik Tajuplný les navazuje na loňský projekt Digitálního hřiště, který vznikl z důvodu nemožnosti pořádat oblíbený plzeňský festival světla. V mnohém se ale bude lišit.

Kromě dvanácti zcela nových instalací je Tajuplný les daleko více založen na atmosféře a prožitku. Expozice je postavena zejména na scénografii a na jednotlivých interaktivních prvcích, které jsou provázány do jednoho celku,“ dodává závěrem Štěpán.

Více informací můžete najít na webových stránkách depo2015.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DEPO2015/Michal Poustka

Štítky DEPO2015, Blik Blik, Tajuplný les, Plzeň, rodina, zábava, výstava, les, Lewis Carroll, Avatar, Alenka v říši divů, digitální umění, Jan Štěpán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní výstava v sobě spojuje digitální umění a hry pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.