Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V řadách plzeňské městské policie to pořádně vře, strážníci v petici odmítají opatření zaváděná novým velitelem

Pořádně to vře v řadách plzeňské městské policie od nástupu jejího nového velitele Petra Vlka. Ten začal po svém příchodu od 1. března zavádět některá opatření, se kterými nesouhlasí zaměstnanci městské policie. Téměř 200 nespokojených strážníků se proto obrátilo na vedení města prostřednictvím petice. Zaměstnanci v petici vyjádřili nedůvěru ve správnost dosavadních postupů nově jmenovaného velitele. Ve hře je teď samotné fungování městské policie, strážníci totiž hrozí odchodem.

Podle strážníků podepsaných pod peticí provádí jejich nový velitel neopodstatněné a potenciálně nebezpečné zásahy do chodu městské policie. Jde zejména o jeho záměr změnit letitý, praxí prověřený a fungující systém dvoučlenných hlídek na jednočlenné. Dokonce prosakují informace o úmyslu odebrat strážnicím a strážníkům zbraň. Implementace těchto kroků je údajně zadávána velitelům ústně, netransparentně, bez řádně odůvodněné a jasně komunikované koncepce.

Do problému s fungováním městské policie se vložil Zastupitelský klub České pirátské strany, který rovněž s postupem nového velitele nesouhlasí. „Jsme přesvědčeni, že může ohrozit samotné strážnice a strážníky, ale v konečném efektu také bezpečnost Plzeňanů. V sázce je soudržnost a reputace městské policie. Reálně hrozí i hromadný odchod zaměstnanců, což by znamenalo takřka neřešitelný problém,“ říká předseda zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.

Piráti považují za nepřijatelné, že zastupitelstvu nebyla v písemné podobě předložena koncepce, se kterou se nový velitel účastnil výběrového řízení, ze které vychází i zmíněná nepopulární opatření. Poukazují na to, že radikální změně dosavadní praxe by měla předcházet široká odborná i politická diskuze. „Výsledný návrh nových opatření by měl vycházet z tvrdých dat a zdokumentovaných příkladů dobré praxe. Není přípustné, aby se strážnice a strážníci stali předmětem riskantních experimentů ohrožujících jejich akceschopnost a hlavně bezpečnost,“ zdůraznil Bosák. Piráti vyzvali vedení města k okamžitému prošetření situace a zjednání nápravy.

Vedení města se začalo zabývat kritickou situací v řadách městské policie

V reakci na petici strážníků a strážnic městské policie se radní Plzně setkali s jejím novým velitelem Petrem Vlkem, aby si ujasnili situaci. Zejména se jednalo o zavedení institutu jednočlenných hlídek. Výsledkem jednání je zatím zřízení pracovní skupiny pod vedením Martina Zrzaveckého (ČSSD), který je radním města pro bezpečnost. Ve skupině jsou zastoupeni radní, zastupující určitý segment samosprávných kompetencí města, které mají i určitý dopad do fungování městské policie. Je tam tedy bezpečnost, doprava, kamerový dohled nebo problematika osob bez domova.  

„Členové skupiny se setkají se zástupci petičního výboru a budou jednat. Druhou linií je pak příprava strategického dokumentu, který bude předložen na červnovém zastupitelstvu. Jde o materiál nazvaný Strategie činnosti Městské policie. Tam by se měly odrazit priority nového velitele MP, se kterými vstoupil do výběrového řízení a vyhrál ho. Pro nás, jako pro město, byly ty argumenty a výstupy od pana velitele Vlka srozumitelné. Měly by se do té strategie promítnout také priority města Plzně v otázce činnosti městské policie,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).  

„Je třeba předložit zastupitelstvu ten avizovaný materiál. Jedná se o střednědobý dokument na tři roky. Bude dávat městské policii určitou jistotu, jak se má chovat a jak bude i vnitřně postupovat při realizaci preventivních i represivních opatření na území města. Zdůrazňuji, že prevence je naším cílem. Chceme předložit průchozí materiál, který projedná a odsouhlasí zastupitelstvo,“ konstatoval radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.  

Velmi opatrně přistupuje zatím vedení města k nejzásadnějšímu problému, který v petici zdůraznili strážníci, a to je avizované zavedení institutu jednočlenné hlídky. „Je to jeden z důležitých bodů koncepce nového velitele. Nejedná se o plošně zavedené opatření. Není to tak, že by celá městská policie plošně přešla do režimu jednočlenných hlídek, řeší se to v úrovni pilotních projektů. Nejeví se nám to jako věc, kterou bychom měli v tuto chvíli odmítnout. Bude se o tom jednat v rámci pracovních skupin i s petenty. Ne ve všech situacích a na všech místech by měly fungovat jednočlenné hlídky,“ doplnil primátor Baxa.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky městská policie Plzeň, nový velitel, strážníci městské policie, petice, jednočlenné hlídky, nespokojení strážníci, obecní policie, radnice, Petr Vlk, Česká pirátská strana, Plzeň, Martin Baxa, Pavel Bosák, Martin Zrzavecký, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V řadách plzeňské městské policie to pořádně vře, strážníci v petici odmítají opatření zaváděná novým velitelem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.