Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Hendikepovaná labuť s amputovaným křídlem budí pozornost, lidé stále volají, do záchranné stanice, že je zraněná

Na labuť s poraněným pravým křídlem, která se aktuálně vyskytuje nejčastěji na nejfrekventovanějším úseku řeky Mže pod Lochotínskou lávkou, neustále upozorňují Plzeňané pracovníky místní záchranné stanice živočichů. Jedná se ale o dobře známou hendikepovanou labutí samici, které loni veterináři na základě zranění amputovali část křídla.  

Mládě vylíhlé v roce 2020 se téhož roku srazilo s dráty elektrického vedení, nataženého nad řekou Mží nedaleko od mlýna v Malesicích. „Poraněnou mladou labuť bez kroužku s ošklivě zlomeným a rozdrceným křídlem jsme pak s manželkou Hankou odchytili pod jezem v Malesicích. Konec rozdrceného křídla bylo třeba labuti amputovat. Prvního března jsme ji vrátili zpět na lokalitu do Malesic jako trvale handicapovaného jedince a neschopného letu už s ornitologickým kroužkem LA 3660,“ informoval šéf záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Tento postup je zcela běžný a podobně handicapovaných labutí žije na různých řekách několik. Některé se spárovaly a normálně hnízdí, jako například dnes už 17 let stará, rovněž bez křídla a trvale handicapovaná samice labutě, hnízdící s divokým samcem na řece Berounce u Nadryb. Jiné labutě zatím ještě pohlavně nedospěly a žijí spíše samotářským způsobem života.

To je případ i labutě od Malesic, která se téměř do konce roku 2020 zdržovala na řece Mži v úseku nad Malesickým jezem a jezdila po vodě až do Města Touškova. „Přesně po roce, když si na labuť bez pravého křídla téměř všichni zvykli, se nám z neznámých důvodů labuť sebrala a přesunula se do Plzně na Jíkalku ke Kalikovskému mlýnu. A tady se vše zase opakovalo. Nový úsek řeky, noví lidé chodící při řece a desítky telefonátů hlásících poraněnou labuť bez konce pravého křídla,“ říká Karel Makoň.

Když se i zde situace uklidnila, posunula se labuť opět níže a nyní pobývá na nejfrekventovanějším úseku řeky Mže pod zmíněnou Lochotínskou (Červenou) lávkou. Tam se zdržuje asi již měsíc a opět každý, kdo jde kolem, tak volá, že je tam poraněná labuť.

„Děkujeme všem za zájem a snahu pomoci. Ale o této labuti dobře víme. Je to náš zvířecí pacient a labuť, která na řece téměř již rok žije, bohužel bez konce pravého křídla. Určitě labuť hlídejte, zejména před volně pobíhajícími psy. Poznáte ji nejenom podle ornitologického kroužku LA3660, ale hlavně podle chybějícího pravého křídla. Labuť je jinak v pořádku, na vodě jí nic neschází a uvidíme, zda i ona si za rok či dva také najde nějakého labutího partnera,“ vysvětlil šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky labutě, kroužkování labutí, zraněná labuť, DESOP, Karel Makoň, hendikep, Mže, Malesice, Chan-kchou, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hendikepovaná labuť s amputovaným křídlem budí pozornost, lidé stále volají, do záchranné stanice, že je zraněná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.