Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mám auto, mám vlek, nemám líné ruce, říká muž, který bojuje s černými skládkami a je hrdinou sociálních sítí

Černé skládky, které se v posledních dnech objevovaly v okolí Klatov, pořádně vytáčí místního občana Martina Koláře. Pokaždé se o existenci takových skládek rozjela na základě zveřejněných fotografií bouřlivá diskuse ve facebookové skupině Klatovští. A zatímco lidé o nepořádku na sociální síti jen debatovali, Martin vzal jednoduše svoje auto s vlekem, nepořádek naložil a odvezl do sběrného dvora. A to už čtyřikrát!

O chlapíkovi, který neváhá zdarma vyjet zlikvidovat černou skládku teď mluví celé město. On sám si nemyslí, že by dělal něco výjimečného. „Mám auto, mám vlek, mám vybavení, mám teď spoustu času. Nemam líné ruce, jsem kluk z vesnice. Práce mně nesmrdí. Byl bych ale pro příště radši, kdyby mi lidi napsali nebo zavolali, že potřebují něco odvézt, než aby to pak vyhazovali někde u silnice,“ říká skromně Martin Kolář.

Když se před několika dny ve facebookové skupině objevily fotky první obrovská hromada, kterou tvořily z větší části staré a zničené plastové autodíly, nezaváhal ani okamžik. Během několika minut se domluvil s dalšími dvěma nadšenci, které do té doby neznal. O dalších pár minut později už společně nakládali harampádí vyskládané u vodojemu poblíž odbočky na Týnec, tedy těsně za hranicemi části Klatovy – Luby. Na místo tehdy přijela zdokumentovat černou skládku i policejní hlídka. Akce vzbudila na facebooku obrovskou kladnou odezvu. 

„Ve sběrném dvoře měl jeho pracovník při té první akci trošku problém to vzít, že když je to z černé skládky, že se to má hlásit. To jsem měl i strach, že to nevezmou. Byly tam ty plasty od aut. Chlapík co to tam vede, pak nás při odvozu druhé várky vyskočil, že si vyklízíme dílnu. Řekli jsme mu, že to byla černá skládka, že u toho byli i policajti, že máme z toho i fotografie. Pak řekl, že máme příště přijít za vedením sběrného dvora a domluvit se,“ vzpomíná na první akci Martin.

Večer pak seděl doma a říkal si, že si ještě udělá zle ve sběrném dvoře kvůli cizímu nepořádku. „Upřímně netuším, co bych s tím bordelem pak dělal, kdyby mi to jednou nevzali.“ Velký úklid už absolvoval ve známém Lomečku u Klatov, který je prý už zase plný nepořádku a likvidoval ještě jednu černou skládku. Zatím poslední akci absolvoval tento týden poblíž Lomce u Klatov. Tam se někdo zbavil staré sedací soupravy i dalších kusů nábytku tím, že to jednoduše shodil ze silnice rovnou na pole!!!

„Zarážející bylo, když jsem nakládal ty vyhozené sedačky, tak jeli okolo tři lidé a málem se vyvrátili z auta. Je to nepříjemné z toho důvodu, že si někdo může myslet, že tam skládku zakládám, i když ji právě uklízím. Pak přijel nějaký cyklista, ten se tam otočil a ptal se, jestli je to ten bordel z facebooku. Ještě mě upozornil na to, že o kus dál za křovím je další skládka, kterou můžu také naložit a odjel pryč. Ale to bylo i minule. Štve mě, že lidi mají na facebooku plnou hubu keců a skutek utek. Nestojím o žádnou popularitu. Neberu to, co dělám, jako něco mimořádného. Děláme to pro svoje děti a pro budoucnost,“ dodal Martin Kolář, který by určitě uvítal pro další podobné případy i nějakou součinnost od vedení města.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Kolář / facebook

Štítky nepořádek, odpad, příroda, úklid, poděkování, černá skládka, Martin Kolář, sběrný dvůr, Klatovy, Facebook, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Podle nesmyslného zákona se dopouští krádeže. Ten odpad patří majiteli pozemku. Je to stejně definováno jako kdyby vybíral odpad z kontejneru. Bude hrdina jen do chvíle, než se znelíbí někomu u policie nebo z radnice.

Pondělí, 22. března 2021, 07:16Odpovědět

Mám auto, mám vlek, nemám líné ruce, říká muž, který bojuje s černými skládkami a je hrdinou sociálních sítí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.