Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči neváhali použít výsuvnou plošinu, aby zachránili kočku z vysokého stromu

Velkou záchrannou akci podnikli policisté ve spolupráci s hasiči poblíž Záluží na Plzeňsku. Tentokrát ale nešlo o život člověka. V ohrožení byla promrzlá kočka, která vylezla na vysoký strom a sama už nedokázala slézt. Bez lidské pomoci by ze stromu spadla vysílením a pád z takové výšky by nepřežila. Není to zdaleka jediný případ z poslední doby.

„Kolem osmé hodiny ráno při kontrole projíždějících vozidel mezi hranicemi okresů Plzeň sever a Plzeň město, konkrétně u cyklostezky u Záluží, si policejní hlídka všimla zvířete sedícího na úzké borovici u silnice. Kolegové se domnívali, že po chvíli kočka sleze ze stromu dolů. Proto z místa odjeli a věnovali se plnění dalších služebních úkolů,“ popsala začátek neobvyklé události mluvčí policie Pavla Burešová.  

Když se však odpoledne policisté na stejné místo vrátili, zjistili, že kočka je stále na stromě. „Po hodinách strávených na úzké větvi vypadala unaveně, klepala se vyčerpáním a byla vystrašená. Kolegové se ji snažili nejrůznějšími způsoby nalákat a přimět k tomu, aby slezla dolů, ale všechny pokusy byly marné. Jelikož policistům nebyl osud zvířete lhostejný, požádali o spolupráci příslušníky Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje,“ řekla mluvčí.

Hasiči neváhali ani okamžik a do akce nasadili nejlepší možnou techniku. Pomocí výsuvné plošiny pak vyděšenou kočku, která ze strachu vyšplhala až na samý vrchol borovice, bezpečně přemístili na zem. Promrzlému zvířeti policisté nabídli azyl ve služebním vozidle, kde jej nechali ohřát až do příjezdu strážníku Městské policie Plzeň. Ti následně zachráněnou šelmu převezli zvíře do útulku.

Pokud někomu ze Záluží a z blízkého okolí chybí tato kočička, čeká na svého majitele v plzeňském útulku. A zachráncům patří velké poděkování.

Podobný případ se stal před několika dny také na šumavském Špičáku. Místní občan tam postrádal svého kocoura. Nakonec se mu ho podařilo objevit asi kilometr od jeho domu. "V neděli večer odešel poznávat svět, v pondělí se nevrátil, v úterý, jsem ho vytrasoval v lese vedle sjezdovek. Od neděle, možná až od pondělí balancoval vysoko na stromě. Vydrápal se tam, protože asi šel okolo pes nebo jiná šelma. Už jednou to udělal. V té výšce nemohl vyměšovat, protože by spadl. Mňoukal tak úpěnlivě a bez ustání, že mi to rvalo srdce," popsal událost Radovan Holub. 

I tentokrát přispěchali na pomoc hasiči. Za pomoci čtyř dílů nastavovacího žebříku se ke kocourovi dostali a bezpečně ho následně dopravili na pevnou zem. "Bobáš už byl klidný, tušil, že jde o záchrannou akci," dodal šťastný majitel. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, Hasiči, archiv Radovana Holuba,

Štítky záchrana kočky, hasiči, policisté, Plzeňsko, Špičák, strom, kočka, Plzeňský kraj, Plzeň, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči neváhali použít výsuvnou plošinu, aby zachránili kočku z vysokého stromu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.