Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Poradíme tři zásadní doporučení, jak úspěšně řešit pracovní úrazy při home office

Epidemie COVID-19 přesunula podstatnou část zaměstnanců do domácího prostředí, odkud v současné době plní své pracovní povinnosti. V souvislosti s tím ovšem výrazně přibylo domácích zranění v souvislosti s výkonem práce. Zeptali jsme se proto známého plzeňského advokáta Pavla Cinka z advokátní kanceláře CINK a partneři, jak je to s pracovními úrazy při práci vykonávané z domova a jak postupovat v případě, že se při práci na home office zaměstnanec zraní.

Tento rozhovor vznikl ve spolupráci s advokátní kanceláří CINK a partneři

Lze vůbec na zranění způsobené na home office pohlížet jako na pracovní úraz?

Ano, i takovéto zranění je pracovním úrazem se všemi důsledky. Práce na home office má však určitá specifika a oproti pracovnímu úrazu na pracovišti je často obtížnější vznik pracovního úrazu prokázat. Je proto třeba věnovat zvýšenou pozornost zadokumentování úrazu ve vztahu k výkonu práce.

Je pracovním úrazem cokoliv, co se mi doma stane?

Nikoliv, při práci z domova je režim poněkud odlišný od toho, který platí v zaměstnání. Pokud se například v zaměstnání zraním při konzumaci oběda, je to rovněž považováno za pracovní úraz. Pokud se mi totéž stane doma při přípravě oběda, jako pracovní úraz to pravděpodobně uznáno nebude. Při dokumentaci pracovního úrazu je třeba (ideálně fotoaparátem na mobilním telefonu) zdokumentovat jak pracovní úraz, tak i okolnosti, při kterých k jeho vzniku došlo (například zadokumentovat nejen samotný úraz, ale i okolí a čas vzniku). V poslední době jsme řešili například uříznutý prst řezačkou na papír nebo zlomenou nohu při pádu na schodech při cestě se šanony.

Jak mám postupovat v případě, že se mi pracovní úraz přihodí?

Každopádně je třeba úraz co nejlépe zadokumentovat a nahlásit zaměstnavateli. Pokud zaměstnavatel pracovní úraz uzná, postupuje se stejně jako u běžného pracovního úrazu (ohodnocení úrazu z hlediska bolestného a jeho uplatnění). V případě pracovní neschopnosti způsobené pracovním úrazem zaměstnanec rovněž pobírá plnou mzdu a ten mu není nijak krácen. Naproti tomu v případě, že zaměstnavatel úraz jako pracovní uznat nechce, je třeba záležitost řešit soudní cestou. K tomu doporučujeme obrátit se na advokáta či advokátní kancelář mající zkušenosti s pracovněprávní problematikou a odškodňováním pracovních úrazů (lze například prostřednictvím stránek AK CINK věnovaným odškodňování pracovních úrazů).

A jsou nějaká doporučení, na která by si měl dát zaměstnanec v souvislosti s pracovním úrazem pozor?

Určitě ano, nejdůležitější je samozřejmě prevence a předcházení vzniků takovýchto úrazů. Nicméně pro informaci uvádím alespoň dvě základní: Mějte možnost práce na home office upravenu v pracovní smlouvě. Nebo je třeba alespoň souhlas zaměstnavatele s výkonem práce tímto způsobem, ideálně s vymezením místa výkonu home office a pracovní doby na home office. Usnadní se tak prokazování toho, že k úrazu došlo při výkonu práce z domova. A za druhé, důkladně zadokumentujte vznik pracovního úrazu a ten bezodkladně po jeho vzniku nahlaste zaměstnavateli. Nenahlášení vzniku pracovního úrazu podstatně zkomplikuje možnost domáhat se vašich nároků v případě sporu. Pro další postup je důležité, zda zaměstnavatel úraz jako pracovní uzná či nikoliv. Dodržení výše uvedených doporučení podstatně zvýší šanci na úspěch v případě sporu o to, zda se jedná o pracovní úraz či nikoliv.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky home office, práce z domova, pracovní úraz, zaměstnání, práce na dálku, advokátní kancelář, úraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poradíme tři zásadní doporučení, jak úspěšně řešit pracovní úrazy při home office  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.