Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Labutě na Boleváku zřejmě nepřežily krmení rohlíkovou dietou od návštěvníků rybníků

Podivné úmrtí hned čtyř labutí velkých žijících na Velkém Boleveckém rybníku v Plzni prověřovali pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů. Výsledky pitvy jsou alarmující. Labutě nebyly otráveny a nezemřely ani v důsledku ptačí chřipky. Za jejich smrt bohužel mohou lidé, kteří je chodí krmit rohlíky.

„V průběhu minulého i tohoto týdne jsme na Boleváku odchytili a sebrali celkem čtyři labutě velké s hodně podivným chováním a podezřelými zdravotními problémy. V první chvíli jsme znejistěli, ale když už nám doslova před očima uhynula třetí labuť mlátící křídly o zem, trpící poruchou rovnováhy a orientace, se šlemy kolem nozder a zobáku, se zalomenou hlavou v křeči, báli jsme se nejhoršího, tedy, tedy nákazy ptačí chřipkou,“ popsal neobvyklou a smutnou událost šéf záchranné stanice živočichů Karel Makoň.  

Naštěstí veterináři byli jiného názoru. „Poté co včera přišly z laboratoře negativní výsledky zajištěných vzorků, jsme podstatně klidnější, neboť původně uvažovaná „ptačí chřipka“ byla 100 procent vyloučena. Na další výsledky pitvy a příčinu úhynu se čeká, ale zatím to vypadá, že ptáci uhynuli v důsledku rohlíkové monodiety a s tím spojenými zdravotními problémy,“ konstatoval Makoň.

Pracovníci záchranné stanice důrazně žádají četné návštěvníky Boleveckých rybníků, aby zimující labutě nekrmili!

Na Boleváku se zároveň rozjel i pravidelný monitoring a odečítání ornitologických kroužků. „Kroužky měli i dva ze čtyř uhynulých ptáků, a tak díky tomu víme, odkud jsou, jak byli staří a další zajímavé informace. Poslední torzo čtvrté uhynulé labutě, na kterém si už pochutnával některý s predátorů, jsme sbírali na tak zvaném ostrůvku ve středu,“ uvedl Makoň.

Kromě kadaveru uhynulé labutě s ornitologickým kroužkem sebrali ornitologové na ostrůvku i pytel odpadků, které tam zůstaly z doby, kdy byl Bolevák zamrzlý. „Pochopím, že prázdná láhev na pustém ostrově může být pro případného trosečníka otázkou života a smrti, ale v Plzni na Boleváku, který je v dosahu MHD, mi pět skleněných „flašek od chlastu“, dvě petky a dvoje cigára, přijde jako zbytečný luxus,“ dodal rozhořčený šéf záchranné stanice živočichů.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, úhyn labutí, krmení labutí, Bolevecký rybník, záchranná stanice živočichů, živočichové, ptačí chřipka, Plzeň, Velký Bolevecký rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labutě na Boleváku zřejmě nepřežily krmení rohlíkovou dietou od návštěvníků rybníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.