Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté a strážníci chystají v Plzni i okolí přísné kontroly, chtějí předejít srocení davů

Intenzivní kontroly dodržování protiepidemických opatření chystá pro příští dny městská i státní policie v Plzni a okolí. Důvodem je kritické zhoršení epidemické situace v regionu. Roste počet vážných případů nejen ve Fakultní nemocnici Plzeň, kde stouplo množství hospitalizovaných pacientů s covidem-19 za poslední tři týdny o více než 50 procent, ale i v dalších zdravotnických zařízeních. Téměř 80 procent lidí, kteří nově onemocní, se nakazí rychle se šířící britskou mutací koronaviru.

Policisté se zaměří zejména na místa, kde se shromažďuje větší množství lidí, například v rekreační oblasti Boleveckých rybníků, ale i na jiných místech.

„Situace je skutečně vážná a bohužel v mnoha případech domluvy nestačí. Apelujeme na všechny, aby používali ochranné prostředky, neshlukovali se a dodržovali další opatření především v zájmu svého zdraví a svých spoluobčanů, nikoliv kvůli policejním kontrolám,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS). Doplnil, že město děkuje všem, kteří situaci nezlehčují, dodržují všechna nařízení vlády a tím napomáhají toto složité období zvládnout.

Radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD) doplnil, že se o uplynulém víkendu shromažďovaly v okolí Velkého boleveckého a Šídlovského rybníka početné skupiny lidí, a to zejména v okolí stánků s výdejními okénky. Návštěvníci nedodržovali předepsané rozestupy, neměli roušky ani jiné ochrany obličeje a na zahrádkách pravděpodobně veřejně konzumovali alkoholické nápoje. „Svou bezohledností se tak vystavovali riziku nakažení covidem-19 a rozšiřování nákazy mezi další občany. Chápeme, že je dodržování stanovených protiepidemických opatření leckdy obtížné, ale právě jen jejich respektováním je možné šíření epidemie kladně ovlivnit,“ upozornil radní Martin Zrzavecký.

Na víkendovou událost u Boleveckých rybníků se zabíjačkovými hody zareagovala státní i městská policie. „Policisté společně se strážníky přítomné zkontrolovali a obeznámili je s tím, že se dopustili protiprávního jednání. Událostí se policisté nadále zabývají, případné přestupkové jednání bude postoupeno příslušnému správnímu orgánu,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Markéta Fialová.

Mluvčí policie zdůraznila, že uvedený popis události není ojedinělý. „V následujících dnech očekáváme slunečné počasí, kdy jarní teploty přímo vybízejí na procházky do přírody. I přesto by lidé neměli zapomínat na současnou výjimečnou situaci a dodržovat vládní nařízení a platná mimořádná opatření, chovat se zodpovědně a ohleduplně k ostatním, protože jedině tak můžeme společně docílit zvládnutí situace. Zodpovědný přístup každého jedince usnadní práci všem složkám Integrovaného záchranného systému,“ vyzvala Markéta Fialová.

Dohled nad dodržováním mimořádných vládních opatření v souvislosti s výskytem nemoci covid-19 je i jedním z prioritních úkolů městské policie. „Intenzivně se zaměřuje na respektování aktuálních krizových opatření v režimu dohledu běžného výkonu služby. Strážníci mohou uložit v případě zjištění porušení krizových opatření sankci až do výše deseti tisíc korun,“ dodala mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.  

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto webkamery.plzen.eu

Štítky kontroly, policie, protiepidemická opatření, shromažďování lidí, covid, městská policie, Plzeň, COVID-19, Fakultní nemocnice Plzeň, Markéta Fialová, Martin Zrzavecký, obecní policie, Velký Bolevecký rybník, Martin Baxa, ODS, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté a strážníci chystají v Plzni i okolí přísné kontroly, chtějí předejít srocení davů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.