Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pod náporem množství parkujících karavanů trpí i šumavská Železná Ruda

Obrovskému množství karavanů i dalších obytných automobilů musí v posledních týdnech čelit vedle šumavské Modravy také město Železná Ruda. Obyvatelé karavanů produkují množství odpadu, obsah chemických toalet vylévají do okolí a množí se nepořádek. S ohledem na současnou situaci město reaguje zřízením parkovacích míst pro karavany s příslušnou infrastrukturou.

„Velmi často dochází k tomu, že řada neukázněných majitelů těchto vozů vylévá odpadní nádoby všude možně, například v okolí parkoviště Kaskády, kde stojí desítky karavanů i delší dobu. Na příštím jednání zastupitelstva předložím návrh, že bychom s provozovatelem parkoviště Kaskády rozšířili služby. Vznikla by tam nová parkovací místa pro obytné vozy. Počítáme se zřízením elektrických přípojek a místem pro vylévání nádob s odpadem,“ uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD).  

Na parkovištích v Železné Rudě nesmí stát přes noc žádné karavany. Ty mohou parkovat jen z městském kempu, kde mají kompletní vybavení a celou infrastrukturu. Legálně mohou přes noc ještě stát na spodním parkovišti na špičáckých Kaskádách, kde se tedy bude infrastruktura teprve budovat. Všeobecně se očekává, že hotely zůstanou dál uzavřené a v letních měsících do horského střediska dorazí ještě mnohem více karavanů než v zimě.

Už na jednání železnorudského zastupitelstva loni v prosinci reagovalo vedení města hledáním nové lokality na parkovací místo pro karavany, které by umožnil územní plán. Zastupitelé schválili výstavbu nového areálu pro krátkodobé ubytování přímo pod sjezdovkou Nad nádražím. „Vzniknou tady zimní stání pro karavany i se všemi přípojkami podle evropských standardů, vlastně celou infrastrukturou a také několik apartmánů,“ uvedla investorka Hana Karlíková.

I když je nápor turistů na Železnou Rudu velký, město z nich v současné době nemá žádný příjem vzhledem k zavřeným hotelům, restauracím i obchodům. „Městu ale vznikají náklady, platíme mnohem více za odvoz odpadu a úklid. Zatím to ještě nemáme vyčísleno. Přicházíme samozřejmě také o ubytovací poplatky. U nás se platilo za dospělou osobu 20 korun na noc,“ říká starosta Smola.  

Jeden pozitivní přínos na koronavirové epidemii si obyvatelé Železné Rudy přesto našli. Jde o omezení činnosti a vlastně i úplné zastavení provozu zdejších nočních klubů, které navštěvovali především klienti z německé strany hranice. Před lety fungovalo v Železné Rudě 28 takových podniků, dnes zůstaly poslední tři. A i těm, jak se zdá, zvoní hrana.    

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky karavany, parkování karavanů, parkoviště, hory, turistický ruch, Železnorudsko, Šumava, karavan, Železná Ruda, odpad, parkování, Modrava, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod náporem množství parkujících karavanů trpí i šumavská Železná Ruda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.