Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návštěvníci berou útokem šumavskou Modravu navzdory tomu, že šlo o covidem nejpostiženější obec v kraji

Stovky turistů, běžkařů i ostatních návštěvníků z celé republiky směřují každý víkend do proslulé šumavské obce Modrava. A to i přesto, že v minulých dnech byla koronavirem nejvíce zasaženou obcí v Plzeňském kraji. Starosta Modravy Antonín Schubert se děsí dalšího nadcházejícího víkendu, kdy bude obec opět zcela zahlcena nejen lidmi, ale i automobily, které pak parkují úplně všude. Příliv turistů nemá šanci nějak omezit a ostře kritizuje chaotická vládní nařízení. A obec se potýká také s obrovským nepořádkem i odpadky, které po návštěvnících zůstávají.

Chystáte nějaká opatření, která by mohla omezit počet turistů na Modravě?

Speciální opatření teď nechystáme. Já ty lidi chápu, že chtějí jet na hory za sluníčkem, za sněhem a chtějí být na čerstvém vzduchu. Ale měli dodržovat to nejzásadnější opatření. A tím je vzájemná ohleduplnost a odpovědnost. Všichni tady mluví o komunitním přenosu, já koukám na autobus, který sem přijede, zastaví a vyleze z něj 40 lyžařů. A ani jeden z nich nemá roušku! Ti, co mají za cíl Modravu, sem k nám dojedou a vůbec je nezajímá, že je tady nějaké dopravní značení, že mohou stát jen na vyznačených parkovištích. Přijedou sem a nechají auto kdekoliv. Zatím ta nejkritičtější situace ještě nenastala. Ale nastane, až začnou jarní prázdniny. Ti lidé na hory opět vyrazí.

Při loňském jarním lockdownu jste na Modravě omezili počet parkovacích míst, přistoupíte i tentokrát k tomuto kroku?

Loni na jaře jsme museli vyznačit páskou ulici pro příjezd sanitek, protože řidiče vůbec nezajímalo, že tady je nějaké výjezdové místo záchranné služby. Auta stála všude a znemožňovala výjezd sanitky. Ta neohleduplnost ze strany motoristů je veliká i teď. S vyblokováním parkovišť jako na jaře teď v zimě nepočítáme. Když jsme loni na jaře uzavřeli ta parkoviště a měli jsme to projednané se všemi příslušnými orgány, tak jsem to schytal. Napadali mě, že jsem tady samovládce, že si to tady přivlastňuji. To nebyla jednoduchá situace. Teď o něčem podobném vůbec neuvažuji, protože ta vlna kritiky, která se na mou hlavu snesla, byla opravdu veliká. Ne, že bych ji já sám osobně neunesl, ale jde mi hlavně o zdraví místních. Nepřineslo to ale kýžený efekt, lidé k nám stejně jezdili a auta parkovala úplně všude, kromě parkovišť. Bylo to kontraproduktivní. Radši ať teď stojí tam, kde je možné parkovat.

Trápí vás nepořádek v obci a okolí?

Naši vládní představitelé se chovají nezodpovědně a stejně tak nezodpovědně se pak chová i náš národ. Vládní činitelé nejsou zářným příkladem, jak se mají lid v covidové situaci chovat. Vláda by měla nařizovat a schvalovat smysluplná nařízení. Tak, aby když například řeknou lidem, že mají jet na hory, za sluncem a čerstvým vzduchem, tak nám tady vládní nařízení na druhé straně uzavřou informační centrum. Právě v něm máme špičkové toalety. Infocentrum je zavřené a lidé si nemají kam dojít na WC. Když tady máme vybudované krásné toalety, tak nebudu pořizovat TOI TOI budky jen proto, že nám to tady vláda zavře. Ta vládní rozhodnutí mají být smysluplná, což v těchto případech rozhodně nejsou. Toalety jsou zavřené. Infocentra musí být zavřená. Spíše než abych uzavíral parkoviště, tak bych od vlády očekával, že by se třeba někdo od nich jednou vyjel podívat na ty hory. A pak by měli o tom rozhodovat na základě toho stavu, který by viděli. Samozřejmě že vím, že mají hodně práce.

A co ten nepořádek?

Na jaře to bude vypadat katastrofálně, až sleze sníh. Je třeba také zdůraznit, že doba covidová, je také doba karavanová. Karavan s rodinou vyprodukuje za den značné množství odpadu. Zabalí to igelitového pytle a narvou do kontejneru na tříděný odpad. V tom lepším případě. V horším případě to lidé jen odhodí u kontejnerů a je jim to úplně jedno. Na centrálním parkovišti jsme to posílili velkým kontejnerem na směsný komunální odpad. Ty problémy s odpadem jsou veliké a nás to zase stojí peníze.

Kolik automobilů se tedy na Modravu vejde?  

Od jara loňského roku stoupají počty karavanů. Přes víkend je tady teď zaparkováno až 35 karavanů. Všechna parkoviště jsou zaplněná. Velké má kapacitu 150 automobilů, pak jsme to posílili ještě o menší, kam se vejde asi 30 vozů. Máme tedy na našich plochách kapacitu kolem 200 parkovacích míst. Kromě toho ovšem auta parkují o víkendech úplně všude. Pokud by padal sníh, není možná údržba silnice. Dokonce jsme uvažovali o tom, že obec Modrava zřídí obecní policii. Je to ale další represivní složka. Je to zbytečné. Stačilo by jen, aby ti lidé byli k sobě trochu ohleduplní. Covid už tady máme skoro rok, počty nakažených lidí ve společnosti neklesají, vakcinace se nedaří. Nechci říkat, že tu policii zřídíme, ale asi požádám o větší součinnost státní policii. Nazlobení pak ale budou všichni.

Mluvil jste o koridoru pro vozidla záchranné služby. Bude?

Teď začnou prázdniny, tak uvidíme, co nastane. Pokud by záchranka nemohla vyjíždět museli bychom koridor opět vyznačit. Záchranka sídlí na místě, kde je opravdu zákaz vjezdu, kromě rezidentů a záchranné služby tam nikdo jiný nemůže. Lidé bohužel nerespektují dopravní značení. Na začátku i na konci obce je vyznačeno, že je tady zóna zákazu stání. Stání je povoleno jen na vyznačených parkovištích. A lidé to přesto nerespektují.

Bude mít pro Modravu nějaký dopad vládní nařízení, na základě kterého se stále ještě neotevřou lyžařské areály? Lze očekávat ještě větší nápor?

My tady u nás samozřejmě žádné sjezdovky nemáme. Tohle já nechápu, vláda přece musí vidět, jak to na těch sjezdovkách a v areálech vypadá. To je ještě větší mraveniště, než kdyby ty sjezdovky byly otevřené. Ta opatření všechno zavřít jsou opatření alibistická, ale nemá to nic společného s tím, aby se zabránilo komunitnímu přenosu choroby z člověka na člověka. Vidím to, jak to vypadá v sousední Kvildě. Tam je větší chumel lidí, než kdyby ta sjezdovka byla otevřená jen pro ty lyžaře. Pokud je cílem neotevření lyžařských areálů zabránění komunitního přenosu, tak tento cíl to vůbec nemá šanci uspět. Ti lidé tam přicházejí vzájemně do styku. Samozřejmě pod každou tou strání je nějaký bufet, je tam výdejní okénko. Lidé jsou tam namačkaní jeden na druhého, nikdo nemá roušku. Vůbec nestraním sjezdovým areálům a je mi úplně jedno, jestli vydělávají nebo prodělávají. Spousta z nich je vybudována na místech, kde to bez technického sněhu nejde. Je to prostě kšeft. Dříve byly sjezdovky jen na horách, kde byl jen přírodní sníh. Dnes je to všude. Tím, že vláda neotevřela lyžařská střediska, rozhodně nepomohla tomu, aby se zabránilo komunitnímu přenosu nákazy z člověka na člověka.

Naše povídání začalo covidem a covidem také končí. Jaká je tedy aktuální situace s nákazou?

Už mají covid jen dva lidé, mají ale těžký průběh. Věděl jsem o 13 nemocných. Mluvilo se pak dokonce o 17 lidech. Ale na tu naši obec, která má 78 obyvatel je to opravdu hodně. Vláda na jedné straně mluví o tvrdém lockdownu. Modrava byla v Plzeňském kraji nejpostiženější obcí s covidem a vláda říkala lidem, jeďte na ty hory, jeďte na tu Modravu. Tak si myslím, že ta rozhodnutí vlády jsou nelogická. Že neví, co chtějí. Je to vidět i v obchodech. V nákupních centrech je hlava na hlavě. A například zlatnictví, kam za den přijde pár lidí, musí mít zavřeno. Ta rozhodnutí a opatření vlády jsou chaotická.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Antonín Schubert

Štítky Modrava, turistický ruch, parkování, covid, vládní nařízení, COVID-19, vláda, odpad, Plzeňský kraj, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci berou útokem šumavskou Modravu navzdory tomu, že šlo o covidem nejpostiženější obec v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.