Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Manželé z Chotíkova se vždy snažili pomáhat druhým, dnes potřebují pomoc sami

Velmi vážné zdravotní komplikace si před dvěma lety na svět přinesl Davídek, který žije v Chotíkově na Plzeňsku s maminkou Michaelou a tatínkem Davide. Malému Davídkovi lékaři stanovili hned několik diagnóz. Mezi ty nejzávažnější patří dětská mozková obrna, porucha polykání a zraku, epilepsie a opožděný psychomotorický vývoj.

„Zdravotní potíže syna ovlivňují způsob, jak jako rodina trávíme společný čas. Již před koronavirovou krizí jsme veškerý čas trávili doma, a tím myslím pouze doma. Davídek psychicky nezvládá autosedačku ani kočárek. Problém mu dělá i teplé zimní oblečení. Vyvolává u něj vztek a pláč, který přechází do hysterického záchvatu a křečí. Cestování k lékařům a na terapie musíme vždy plánovat tak, aby na cestě spal. Jinak není možné kamkoliv vyrazit," popisuje paní Michaela, jek se komplikace jejího syna  projevují v běžném životě rodiny. 

Davídek má často křečové stavy, které brání jeho vývoji. Pohybově je na tom špatně, aktuálně jen obtížně zvládne otočení na levý bok. Neustále vyžaduje kontakt a přítomnost rodiče. V opačném případě, stačí několik sekund nevěnování se, opět nastává hysterický pláč, křeče, zvracení. "I z tohoto důvodu nám nejsou prozatím doporučovány rehabilitační pobyty. Davídek od narození navíc velmi špatně spí. V noci se budí po hodině až dvou a usíná pouze na rukou, což někdy trvá i dvě hodiny," popisuje matka. 

Celý proces je pro rodiče nesmírně psychicky i fyzicky náročný. „S manželem se proto střídáme. On má na starosti Davídka do 2 hodin v noci a já od dvou hodin od rána, většinou ale nespí déle než do čtyř hodin. Přes den se snažíme syna zabavit a rehabilitovat s ním, což je velice náročné,“ dodává paní Michaela.

Většina komplikací, s nimiž se Davídek potýká, je důsledkem obtížného porodu. Došlo při něm k uvíznutí hlavičky v porodních cestách a následnému krvácení do mozku. Jeho zdravotní stav vyžaduje kromě pravidelných rehabilitací a terapií také každodenní podávání množství různých léků a vitamínů. Jak Davídek postupně roste a vyvíjí se, léčba prochází obměnami, což má bohužel neblahý vliv na jeho psychiku. S každou změnou přichází zhoršení nespavosti, křečí a hysterických záchvatů. Rodiče však neklesají na mysli a pevně věří v ustálení léčby a následný pozitivní vliv, který by s sebou stabilizace přinesla.

Rodině v nelehké situaci pomáhají také Dobří andělé. „Stále častěji se stává, že péči o syna nelze zvládnout v jedné osobě. Manžel proto omezil podnikání, pracuje jen šest hodin denně a někdy je nutné, aby zůstal celý den doma. Na návštěvy k lékařům také jezdíme oba dva. Příspěvky Dobrých andělů nám proto velmi pomáhají, mimo jiné například k zaplacení paní asistentky, která nám bude s Davídkem pomáhat. Vždy jsme se snažili okolí pomáhat, bohužel situace je nyní taková, že pomoc nemůžeme dávat, ale naopak ji potřebujeme sami. Za pomoc Dobrých andělů, jsme velice vděční,“ uzavírá dojatě své vyprávění paní Michaela.

Pokud se chcete stát Dobrým andělem a pomáhat rodinám s podobně těžkým osudem i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat libovolnou částkou. Nadace Dobrý anděl garantuje, že veškeré příspěvky dárců odevzdá rodinám do posledního haléře.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, nevyléčitelná nemoc, onemocnění, pomoc, Davídek, Chotíkov, lékař, rodina, Plzeňský kraj, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Manželé z Chotíkova se vždy snažili pomáhat druhým, dnes potřebují pomoc sami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.