Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sáňkaři neušetřili ani zámecký park na Kozlu. Můžu jim maximálně domluvit, říká kastelán

Stejně jako Šumava se i zámek Kozel potýká s řadou neukázněných návštěvníků. Přestože je zámecký park veřejnosti otevřen, chodí sem lidé kromě procházek i sáňkovat. Kromě toho, že narušují povrch tu po nich zůstává také nepořádek. Někteří dokonce neváhají si u křoví odskočit. Kastelán má však jen malé pravomoci a lidem může maximálně zkusit domluvit.

Kvůli řadě omezením se staly některé lokality masově navštěvovanými. S tím se však pojí i to, že ne každý návštěvník se chová, jak by měl. Zámecký park na Kozlu se krátce zavřel jen na jaře, jinak je stále přístupný. Ačkoli jsou zde umístěné cedule, stejně se najde několik jedinců, kteří po sobě zanechávají nepořádek. Když napadl sníh, vzali si lidé s sebou i sáňky.

Šumavu budou chránit před nájezdy neukázněných turistů také policisté

Po nájezdech neukázněných turistů na Šumavu z předchozích dvou víkendů, kdy hromadně vstupovali do míst, kde je to zakázáno, vyrážejí do akce policisté. Ve spolupráci se strážci NP Šumava budou dohlížet na dodržování vládních opatření a rovněž na...

„Náš park má status národní kulturní památky, ale naše pravomoci jsou mnohem menší než například u národního parku. Nemůžeme udílet pokuty a je to čistě na domluvě. Případně zavolat policii. Jediné, co můžeme je park uzavřít. To jsme na druhou stranu nechtěli, protože kvůli několika lidem, co se neumí chovat, by to nebylo dost nespravedlivé vůči ostatním, co se chovají slušně,“ uvedl kastelán Jan Polívka.

I proto na místo dnes dorazila hlídka policie, která podle kastelána několik lidí napomenula. Situace se naštěstí pomalu lepší. Ještě před pár dny se tu například povalovaly rozbité boby.

Zámek Kozel se připojuje k výzvě.

Zveřejnil(a) Lesní zámek Kozel dne Pondělí 11. ledna 2021

„Když člověk zaborusí do diskuzí pod těmi příspěvky, tak se většina lidé staví za nás, že souhlasí a ať raději zavřeme. Je to ale skutečně ta krajní možnost, byli bychom rádi, kdyby se to chování návštěvníků zlepšilo a my k tomu nemuseli přistoupit,“ dodal Kastelán.

Zámek Kozel dříve obklopoval les, bažantnice a obory. Vlastní park zde vznikal až od druhé poloviny 19. století. V současné době se správci areálu snaží jeho podobu co nejvíce přiblížit původnímu historickému záměru. I proto zde například není takzvaný zátěžový trávník, který by rýhy od saní bez újmy zvládl. Teď je to zkrátka hlavně na lidech.

Do budoucna zde mají ale velké plány. Například pracují na aplikaci, která by zájemce provedla parkem a přiblížila jim historické zajímavosti. Stejně tak se chystají i na nadcházející sezónu.

Plánujeme akce, které by se mohly uskutečnit po koronovirovém období s tím, že většinu z nich plánujeme na letní měsíce a snažíme se drtivou většinu směřovat do exteriéru. Jsou akce, které pořádáme pravidelně, pak jsme domluvili úplné novinky, například koncert 14. července, kdy přijedou 4 Tenoři a bude zde zámecké gala,“ dodal Polívka.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zámek Kozel

Štítky zima, sníh, Kozel, opatření, policie, kastelán, Šumava, porušení nařízení, purkrabí, zámecký park, Jan Polívka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sáňkaři neušetřili ani zámecký park na Kozlu. Můžu jim maximálně domluvit, říká kastelán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.