Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Knížky za dveřmi nebo v krabicích od banánů, malé knihovny řeší pandemii po svém

Zajít si do knihovny a prošmejdit regály sice nemůžeme, knihovnice však přicházejí s nápady, jak si knihy bezkontaktně půjčit. Zatímco velké knihovny sází na takzvané biblioboxy a publikace v elektronické podobě, menší zařízení musí situaci řešit po svém. Knihy nechávají za dveřmi nebo na stole.

Studijní vědecká knihovna Plzeňského kraje nadále poskytuje online služby a zasílá audioknihy nevidomým. Zapůjčené knihy lze vracet do několika biblioboxů po celém městě, celkem jich je šest

Vážení čtenáři, mrzí nás to, ale vzhledem k situaci musíme postupovat dle vládního nařízení musíme do odvolání znovu uzavřít knihovnu včetně výdejního okénka,“ tak informuje například knihovna v Rokycanech. Ve stejné situaci jsou také kupříkladu v Blovicích, Stříbře, Klatovech nebo v Holýšově.

Někde však knihovnice na výpůjčky nezanevřely a například v Tachově si můžete knihy objednat telefonicky nebo přes e-mail. Při příchodu jen zazvoníte, poodstoupíte na dva metry a knížky vám položí před dveře. Obdobně to řeší také v Přešticích, kde máte připravenou hromádku na stole. Knížky pak vracíte do připravených krabic od banánů.

„Máme všechno bezkontaktně, knížky se vrací na chodbě před knihovnou. Tam máme krabice, které používáme, když stěhujeme knížky. Biblioboxy jsou sice nádherné, jenže malé knihovny si je nemohou dovolit. Proto mi přišlo vtipné použít banánovky a nazvat to bibliokrabice. Lidé přijdou, vrátí tam knížky a jdou zase domů,“ popisuje Jindřiška Červená z knihovny v Přešticích.

Knížky pak zamíří na tři dny do takzvané karantény, poté je omyjí lihem a opět připraví pro další čtenáře. Lidé jsou rádi, že si knihy mohou půjčovat a na nový netradiční systém si rychle zvykli.

„Co se týče výpůjček, tak ty jsou řešené podobným způsobem. Je to na objednání, jako když na vesnicích dají knížky do tašek a pověsí to lidem na kliku. Je to bezkontaktní, lidé si zavolají nebo napíšou e-mail. Máme otevřeno tři dny v týdnu, kdy jim připravíme na stůl u vchodu do knihovny hromádky se jmenovkou,“ dodává Červená.

Velké knihovny sází na online tituly

Knihovna města Plzně nabízí registrovaným čtenářům elektronické knížky nebo audioknihy. Vedle elektronických výpůjček funguje v omezeném režimu také zapůjčování dokumentů, knih, map nebo deskových her. Objednat se však také musí online, k vyzvednutí jsou pak v knihovnách s celodenním provozem. Jejich přehled naleznete ZDE. Vše opět proběhne bezkontaktně.

Pozor! Bezkontaktní výdej neposkytují tyto pobočky KMP: Bílá Hora, Božkov, Černice, Červený Hrádek, Koterov, Křimice, Litice, Lhota, Malesice, Radčice, Radobyčice a Újezd

Vzhledem k tomu, že knihovna nevlastní žádné biblioboxy, není možné tyto výpůjčky vracet. Žádných sankčních poplatků se však lidé nemusí obávat. Vrátit je budou moci až se rozvolní vládní opatření.

Ohodnoť článek

Foto Městská knihovna Přeštice

Štítky kniha, knihovna, koronavirus, opatření, Plzeň, Přeštice, stůl, banán, pandemie, Plzeňský kraj, Rokycany, Blovice, Stříbro, Klatovy, Holýšov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knížky za dveřmi nebo v krabicích od banánů, malé knihovny řeší pandemii po svém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.