Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bezdomovci netuší, kde si mohou vyzvednout zimní oblečení nebo spacáky

Plzeň připravuje nový systém práce s lidmi bez domova. Bude tak reagovat na odbornou analýzu, kterou město zadalo. Bezdomovců je po Plzni zhruba 400. Stále se ale zvyšuje počet mladých lidí a cizinců, zejména Slováků. Podle radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého (ČSSD) se musí zlepšit terénní programy, aby byli lidé bez domova více informovaní. Aktuálně mnoho z nich vůbec netuší, kde hledat pomoc nebo nocleh. Sklady jsou přitom plné spacáků, dek i stanů.

Kvůli tomu, že jich před Vánoci zemřelo na ulici více než v minulých letech (do deseti lidí), zkontrolovali policisté a strážníci místa, kde přebývají. „Analyzovali, co se tam děje, v jakém stavu lidé jsou a jaké mají potřeby," řekl radní Martin Zrzavecký. Zjistilo se například, že nemají informace o tom, kam si mohou dojít pro jídlo, oblečení, spací pytle a deky.

Město také zvýšilo počet lůžek pro lidi bez domova, které má nasmlouvané se soukromými ubytovnami. Zatím je jich 18, ale podle radního to mohou být násobně větší počty. „Kdyby nestíhal Domov sv. Františka (noclehárna má 45 lůžek, provozuje ho městská charita), tak abychom zajistili ubytování jinde. Lůžka zatím nejsou zaplněná," vysvětluje radní. Z pondělí na úterý bylo jich tam bylo volných sedm.

Ve skladech je také 80 spacích pytlů, dek a stanů. „Ale není zájem. Za prosinec se vydalo deset spacáků, jeden stan a pár karimatek," podotkl Zrzavecký. Radní David Šlouf (ODS) v pondělí neziskové organizace upozornil, že se očekávají větší mrazy a že si mohou věci vyzvednout.

Někteří bezdomovci odmítají pomoc jiní naopak nemohou využít azylové domy

Otázka bezdomovectví se řeší na území Plzně celoročně, nejvíce však graduje v zimních měsících, kdy přibývá úmrtí v důsledku podchlazení. Jedním z posledních případů byla žena, kterou nalezli kolemjdoucí na lavičce v parku na Homolce. Ta se...

V Plzni obsluhují terén charita, Centrum protidrogové prevence a terapie, spolek Ulice, Point 14, Ponton, Středisko křesťanské pomoci a další. „S některými organizacemi jsme teď vedli diskusi. Představují si pomoc na vyšší úrovni. Hledáme důvody, proč o některé služby není zájem," uvedl Zrzavecký. Bezdomovci podle něj nemají důvěru v instituce, jako jsou město a městská policie, která má přitom detailní znalost míst pobytu, stavu i problémů lidí bez domova.

Město teď zadalo odbornou studii bezdomovectví. Zpracuje ji do konce roku místní katedra sociologie s neziskovými organizacemi po diskusích s bezdomovci. „Podle výsledků budeme zřejmě služby přenastavovat. Řekne nám, zda je nutné zavést nová systémová opatření," odhaduje Zrzavecký. Město plánuje rozšíření kapacity Domova sv. Františka, kde koupilo další dům, a kromě městské charity tam bude působit Armáda spásy. Zvažuje i zřízení denních center na více místech.

V Plzni je teď asi 400 bezdomovců, nejsou mezi nimi děti nebo příliš staří lidé, průměrný věk je 30 až 40 let. „Zvýšil se počet lidí, kteří nemluví česky a neumí fungovat s úřady," uvedl Zrzavecký. Spousta bezdomovců nemá doklady. Cizinců je minimálně třetina, nejvíce Slováků.

Po městě se moc neshlukují a jsou většinou roztroušeni v místech, kde na ně není tolik vidět, například v Českém údolí, na loukách na Roudné, pod mosty na Letné nebo na Rokycanské třídě. Nákaza koronavirem podle Zrzaveckého zatím zasáhla jen čtyři lidi. U sv. Františka je buňka, kde mohou maximálně tři bezdomovci trávit karanténu. „Pokud jich bude více, spustíme připravené karanténní místo ve Školní ulici (bývalá škola se 16 lůžky)," dodal. Lékařskou péči platí město. Doktoři z Polikliniky Bory docházejí dvakrát týdně do Domova sv. Františka a dále funguje ordinace na poliklinice.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels

Štítky bezdomovec, zima, Plzeň, Domov sv. Františka, azylové domy, Martin Zrzavecký, stan, ČSSD, domov, Vánoce, Armáda spásy, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovci netuší, kde si mohou vyzvednout zimní oblečení nebo spacáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.