Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Největším projektem Plzně v oblasti sociálního bydlení bude dokončení lokality Zátiší

Akční plán na roky 2021–2022 ke Koncepci sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2019 až 2022 má město Plzeň. Cílem navrhovaných opatření je vytvoření kvalitního a finančně dostupného bydlení pro občany města Plzně.

Důraz město klade také na vytvoření dostatečného bytového fondu, zejména pro osoby zvlášť zranitelné, jako jsou senioři, osoby se zdravotním postižením, rodiny s dětmi, na prevenci ztráty bydlení.

Největším projektem města bude dokončení komplexní přestavby a revitalizace lokality Zátiší v městské části Skvrňany, které bylo z hlediska kvality bytů, skladby obyvatel a rizika rezidenční segregace problémové. „Hlavními úkoly bude po dokončení výstavby osmi domů se 77 byty v rámci první etapy převzít domy do správy a zajistit řádné užívání bytů nájemci, současným nájemcům plnícím své povinnosti nabídnout náhradní byty nebo jim nabídnout nově postavené byty z první etapy v Zátiší, pokud by chtěli v lokalitě zůstat,“ vysvětlil David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města.

Dále město musí vybrat nájemce bezbariérových bytů a zajistit nutné úpravy před nastěhováním, které odpovídá zdravotnímu postižení nájemce. Bytový odbor připraví systém bydlení pro mladé a samoživitele a v neposlední řadě je nutné vypsat nabídku na pronájem nebytových prostor v lokalitě Zátiší zejména pro obchod. „Během následujících dvou let zahájíme a dokončíme výstavbu deseti domů se 106 byty v rámci druhé etapy Zátiší. Zároveň i vybereme nájemce do těchto bytů,“ shrnul cíle v oblasti revitalizace Zátiší radní David Šlouf.

V červnu letošního roku otevřelo město Plzeň Kontaktní místo pro bydlení v Jagellonské ulici. To pomáhá občanům města se zorientovat v možnostech získat byt od města. Díky vzniku tohoto místa se zjednodušil a zpřehlednil vstup do bydlení. Úkolem pracovníků je minimálně jedenkrát za čtvrt roku vyhodnocovat fungování tohoto centra a přijímat taková opatření, která směřují ke zlepšení jeho fungování a vzájemné spolupráci a pomáhat lidem s registrací či přihláškou na byt. Všechny volné byty se zveřejňují na www.plzen.byty.eu.

Dalším úkolem v následujících dvou letech bude odzkoušení a vyhodnocení fungování prvního komunitního bydlení v Plzni. Pro vybudování komunitního bydlení jsou vhodné velkometrážní byty, popřípadě nevyužité nebytové prostory. Každý obyvatel by měl mít vlastní obytnou místnost, společně zde budou sdíleny kuchyně, jídelny a společenské místnosti. V rámci komunitního bytu bude fungovat sociální pracovník. První komunitní byt byl vybudován v roce 2020 v bytovém domě Veleslavínova 26 a je určen seniorům.

„V následujícím období je pro nás jednou z priorit také navýšení počtu bytů zvláštního určení a bytů určených seniorům. Ty vzniknou dostavbou nových 20 bytů na adrese Prostřední 48 a výstavbou nových bytů pro seniory v lokalitě Zátiší. V lokalitě Prostřední a Krajní je vysoká koncentrace seniorů, zároveň se jedná o lokalitu s nízkou společenskou vybaveností,“ říká radní Šlouf.

Město plánuje společně se Západočeskou univerzitou v Plzni, katedrou sociologie, rozvíjení mezigeneračního soužití seniorů a studentů z oboru sociální práce. „Po nastěhování nájemců do Prostřední 48 chceme nastavit kromě spolupráce s univerzitou také spolupráci s organizací TOTEM v rámci podpory komunity seniorů. Na této adrese také stavebně upravíme prostor pro obchod, popřípadě i zavedení služeb České pošty,“ doplnil radní.

Plzeň chce také vytipovat vhodné pozemky či nemovitosti ve vlastnictví města na výstavbu nových potřebných bytů, zvážit možné nástavby či půdní vestavby u stávajících objektů města.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky Zátiší, městské byty, sociálně slabší nájemníci, Plzeň, bydlení, stavba, dům, ODS, Skvrňany, Česká pošta, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největším projektem Plzně v oblasti sociálního bydlení bude dokončení lokality Zátiší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.