Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrou náladu na značně prořídlých trzích předává lidem plzeňský ponocný

Dneska si zde nekoupíte ani slanou housku, dodržujte rozestupy nasaďte si roušku. Takto veršoval úderem páté hodiny odpolední uprostřed značně prořídlého vánočního trhu na plzeňském náměstí Republiky známý plzeňský ponocný, kterým je už šest let Zdeněk Zajíček.

Své hlášení ponocný aktuálně přizpůsobil koronavirové situaci, která vládne na poněkud smutných trzích už od středy minulého týdne. Tehdy totiž vláda vyhlásila zákaz prodeje veškerého občerstvení a nápojů na trzích. Obvykle se v podvečer nedalo po trzích vzhledem k množství lidí téměř ani projít. Do Plzně jezdily na vyhlášené trhy zájezdy z Prahy i z Německa. Teď jsou v nejexponovanější době téměř liduprázdné. Návštěvníky lze počítat jen na desítky. Dříve jich byly stovky. 

Zavřeno muselo zůstat 12 stánků s občerstvením, před kterými se teď na památku fotografují návštěvníci trhů. Vedle otevřených stánků zůstal v provozu také stylový kolotoč, který stále vozí děti. "Pokud bylo cílem vládních opatření omezit pohyb lidí na vánočních trzích a snížit jejich množství na minimum tím, že se zavřou stánky s občerstvením, tak je to asi jedna z mála věcí, která se vládě povedla," říká jeden z trhovců, který může prodávat své zboží. 

FOTOGALERIE: Vánoční trhy a ponocný

Sobota, 19. prosince 2020, 16:36

FOTOGALERIE: Vánoční trhy a ponocný
FOTOGALERIE: Vánoční trhy a ponocný

„Jsem rád, že právě v tuto dobu tady na trzích mohu být a mohu návštěvníky těmi mými průpovídkami alespoň trochu pobavit a rozveselit. Přicházejí sem lidé a mají radost z toho, že mě zde vidí jako ponocného. Troubím zde každý dne v pět a v šest hodin. Ale troubil jsem i když ještě trhy nebyly, od první adventní neděle. To tady bylo ještě prázdné náměstí, nestál tady ani betlém,“ říká ponocný Zdeněk Zajíček.

A právě uprostřed postaviček velkého vyřezávaného betléma stojícího před katedrálou sv. Bartoloměje teď ponocný troubí a sděluje návštěvníkům trhu své veršované poselství. „Na minulých trzích jsem troubil z dřevěné zvoničky, ta tady bohužel letos nestojí kvůli kronavirovým opatřením, aby zde bylo více prostoru. Tak chodím troubit do betléma,“ konstatoval ponocný. Své vystoupení má dokonale synchronizované, poslední slovo totiž pronáší v okamžiku, kdy začne odbíjet celou hodinu zvon na věži katedrály. Odmění ho pokaždé potlesk návštěvníků trhů, kteří si ho přijdou poslechnout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vánoční trhy, občerstvení, zákaz prodeje nápojů, vládní nařízení, pokuty, ponocný, Zdeněk Zajíček, Německo, Praha, Plzeň, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrou náladu na značně prořídlých trzích předává lidem plzeňský ponocný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.