Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ameside požádal o posudek EIA na novou čtvrť u centra Plzně

Pražská akciová společnost AMESIDE, která připravuje v centru Plzně výstavbu multifunkční městské čtvrti, předložila krajskému úřadu k posouzení studii vlivu projektu na životní prostředí (EIA). Jde o první z několika kroků v rámci povolovacího řízení, na který budou navazovat žádosti o vydání územního rozhodnutí a následně stavebního povolení, řekl dnes mediální zástupce společnosti Karel Samec. Začít stavět by se mohlo v roce 2022. Nová čtvrť zhruba za 2,5 miliardy korun by mohla stát do čtyř až pěti let.

Stejnojmenný projekt AMESIDE je pojmenovaný podle území ohraničeného ulicemi Americká, Sirkova a Denisovým nábřežím. Podle Samce už získal vyjádření útvaru koncepce a rozvoje města, které potvrzuje soulad základních parametrů konceptu projektu s územním plánem a územní studií zpracovanou městem pro dané území. "Rok jsme postupně zapracovávali do našeho celkového konceptu připomínky útvaru koncepce. Teď už máme jeho stanovisko, že náš aktuálně upravený návrh splňuje podmínky stanovené pro zástavbu místa," uvedl Tomáš Jícha z AMESIDE, součásti developerské skupiny Amádeus Real. Pokud bude ve standardní době schválena EIA, vydáno územní rozhodnutí a stavební povolení, mohlo by se začít stavět v roce 2022.

Dokumentace EIA už podle Jíchy také obsahuje základní parametry funkčního využití celkové plochy i jednotlivých objektů. Na byty připadá asi devět procent ploch, což odpovídá 120 bytům. Kanceláře tvoří 16 procent a plochy pro sport, volný čas a kulturu 26 procent. Obchod a služby, tedy například supermarket, butiky, kadeřnictví, směnárny, čistírny a další, zaberou 49 procent ploch. Tyto čtyři kategorie využití určila územní studie města. Její hlavní podmínkou je dodržení 60procentní hranice, kterou nesmí překročit žádná z definovaných funkcí.

"Chceme v Plzni vybudovat novou moderní městskou čtvrť s kvalitním veřejným prostorem, volnočasovými aktivitami a samozřejmě i obchody, bez nichž by podobně ambiciózní projekt v centru postrádal smysl," řekl Jícha.

Plzeň a Amádeus Real se v březnu dohodly na dočasném přerušení čtyři roky trvajícího soudního sporu. Tehdy prohlásily, že do šesti měsíců se chtějí dohodnout na novém projektu obchodního centra a ukončit spor. Amádeus požadoval náhradu škody přes 1,8 miliardy Kč kvůli neuskutečněnému původnímu projektu Corso Americká.

Autoři | Foto Ameside

Štítky ČR, reality, stavby, správa, Plzeň, EIA, projekt, AMÁDEUS REAL, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ameside požádal o posudek EIA na novou čtvrť u centra Plzně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.