Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňský kraj rozdělil dotace na zachování prodejen ve vsích

Plzeňský kraj rozdělí 62 obcím dotace na zachování 69 prodejen v malých vesnicích. Z nich je 64 kamenných a pět pojízdných. Celkem na to vydá téměř 2,1 milionu korun. Většinou dostanou obce 30 tisíc až 40 tisíc korun, nejvíce Čížkov 90 tisíc korun, řekla krajská radní Milena Stárková (ČSSD). Podporu musí ještě schválit zastupitelstvo. Cílem je omezit rušení prodejen v malých obcích do 250 obyvatel.

"Byli uspokojeni všichni žadatelé, jedna žádost byla vyřazena," řekla radní. Letos kraj vyčlenil tři miliony korun, loni poprvé rozdělil 1,3 milionu Kč 31 obcím. O dotaci může žádat i soukromník. Národní nebo evropská podpora vesnických prodejen neexistuje.

"Především starší občané a lidé, kteří nejsou úplně zdrávi, se těžko dostávají do města nakoupit si základní potraviny. A zároveň víme, že hospoda a obchod se stávají centrem společenského života v dané obci, takže to má i trochu sociální význam," řekla.

Pět obcí podalo žádosti na více než jednu prodejnu. "Nezdice na Šumavě a Mladý Smolivec na tři, Neurazy, Oselce a Čížkov po dvou," uvedla Stárková.

Kraj podpoří pět pojízdných prodejen, a to ve Velečíně na Plzni-severu, v Bukovníku na Klatovsku, v Borovně, Míšově a Dožicích na jihu Plzeňska.

Peníze mohou jít na částečné krytí neinvestičních nákladů na provoz prodejny, a to bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele prodejny. "Půjdou hlavně na platy prodavaček, ale i na úhradu elektřiny," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD). Obce podle něj prodejny ze svých rozpočtů dlouhodobě dotují s cílem zachovat jejich provoz.

Roman Bruzl, předseda ZKD Sušice jako největší sítě vesnických prodejen v Plzeňském kraji, tento krok vítá. Všichni starostové malých vsí podle něj chápou obchod jako veřejnou službu. "Aby vesnice žila, měla by mít kostel, obchod, hospodu, ideálně poštu a školu," řekl.

Autoři | Foto ZKD Plzeň

Štítky ČR, služby, správa, obce, Plzeňský, Plzeňský kraj, dotace, Milena Stárková, ČSSD, Čížkov, obchod, Ivo Grüner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj rozdělil dotace na zachování prodejen ve vsích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.