Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Mezi sedm projektů rozdělil Nadační fond Zelený poklad milion korun

Nadační fond Zelený poklad rozdělil téměř milion korun mezi sedm projektů, které mají pomoci ke zlepšení životního prostředí v Plzni. Zřizovatelem nadačního fondu a také největším dárcem je město Plzeň.

Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM uspělo s projektem nové zahrady ve své pobočce na Doubravce v Těšínské ulici. Fond už letos na jaře TOTEM podpořil 72 tisíci korunami na pořízení projektové dokumentace, na podzim pak pomohl 227 tisíci na realizaci zahrady. Její součástí bude i podzemní nádrž na zachytávání dešťové vody. O zahradu se budou starat dobrovolníci z řad seniorů spolu s dětmi z mateřské školy.

Příroda na dosah je název projektu, s nímž uspěla 6. mateřská škola v Plzni na Doubravce, která je vyhlášenou ekologickou školkou a dlouhodobě se zaměřuje na budování vztahu dětí k přírodě pomocí prožitkového učení.

„Předložili naprosto skvěle připravený projekt. Chystají se na úpravu části zahrady, kde budou mít děti nově k dispozici venkovní pracovní dílny a celou zahradu osvěží výsadba. A na vzniku vrbového týpí z jejich vlastní školkové vrby se budou podílet také rodiče,“ popsala úspěšný projekt Tereza Pelclová z Nadačního fondu Zelený poklad. Fond projekt podpořil v plné výši částkou 111 535 korun, z toho 100 000 je z daru města Plzně a 11 535 korun je příspěvek individuálních dárců.

Podporu získaly i dva vzdělávací projekty. A to již tradiční akce Plzeňské ozvěny Ekofilmu, které se budou příští rok konat v Moving Station a organizuje je centrum pro kulturní a sociální projekty JOHAN. Jako součást přehlídky ekologických filmů jsou naplánované také doprovodné besedy určené především studentům středních škol. Příspěvek na akci činí 142 000 korun.

Druhým festivalem je projekt Můj život s... organizovaný spolkem PaNaMo, který každý rok nastoluje jedno aktuálně diskutované společenské téma, v roce 2021 to bude právě životní prostředí.  Součástí programu festivalu bude i vzdělávací projekt Nové místo, určený studentům základních a středních škol i široké veřejnosti. Můj život s… získal 110 000 korun.

„Dešťové kapičky dostaly nožičky“ je projekt Waldorfské školy Dobromysl a na svou druhou etapu získal 90 373 korun.  V první etapě už vznikla podzemní nádrž na dešťovou vodu, nyní bude vyčištěna a zprovozněna studna na zahradě a doplněna o jezírkový prvek. Vodní prvek vznikne i na zahradě Střediska volného času Radovánek, jedná se o 1,5 metrů hluboké srážkové jezírko s navazujícím mokřadním biotopem. Radovánek od fondu obdržel 123 500 korun. A posledním úspěšným projektem je Hurá na zahradu Speciální základní a mateřské školy v Lazaretní ulici v Plzni. Na novou výsadbu a pěstební vyvýšené záhony získala 170 000 korun. Fond celkem rozdělil 944 408 korun.

Posláním Nadačního fondu Zelený poklad je pomáhat nevládním neziskovým organizacím, školám a dalším subjektům v péči o životní prostředí s důrazem na projekty zaměřené na environmentální výchovu nejen dětí a mládeže, ale i široké veřejnosti.

"Město Plzeň je největším dárcem nadačního fondu. Letos město fondu darovalo 1,6 milionu korun, v předchozích letech to bylo 1,4 milionu korun. Další finanční prostředky jsou získávány od místních firem, zahraničních dárců a dalších subjektů. Od doby svého vzniku v roce 1996 podpořil formou nadačních příspěvků ve výši přes osmnáct milionů korun už téměř 280 projektů nevládních neziskových organizací, jednotlivců, škol a dalších institucí," informovala Hana Josefová z tiskového oddělení magistrátu. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadační fond Zelený poklad

Štítky Nadační fond Zelený poklad, dotace, podpora projektů, životní prostředí, projekt, nadační fond, Plzeň, zahrada, Doubravka, Panama

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi sedm projektů rozdělil Nadační fond Zelený poklad milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.