Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rozsvícení vánočního stromu sledovaly na náměstí stovky Plzeňanů, ulice už brázdí vánoční tramvaj

Několik stovek Plzeňanů si nenechalo ujít slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky. I když vedení města avizovalo, že akci bude možné sledovat jen online, lidé na náměstí v 17.00 hodin přesto přišli. Krátce předtím už po Plzni projížděla premiérově také vánočně nazdobená tramvaj.

Plocha náměstí Republiky se už před 17. hodinou slušně zaplnila velkým množstvím lidí, kteří čekali na okamžik, kdy se rozsvítí nazdobená jedle bělokorá, která do Plzně přicestovala ze soukromého pozemku v Kařezu na Rokycansku. Mezi přihlížejícími nechyběli rodiny s dětmi a bylo tam překvapivě i množství cizinců.

Vánoční podle tradice rozsvítil v 17:15 plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) a biskup Tomáš Holub. "To, že je letos náměstí bez stánků, nám umožní se soustředit na věci, které možná víc vyniknou - na strom, jeho světlo a na betlém, řekl Holub. Strom je podle něj znamení života a může být myšlenkou a vzpomínkou na lidi, kteří ostatním umožňují stát v této době rovně a vzpřímeně. Světlo na stromě má být pro občany světlem na konci tunelu náročných dnů, které skončí, řekl Holub. Do jeslí betlému, které jsou až do Štědrého dne bez Ježíška, mohou podle něj lidé odkládat prosby, přání i to, co je trápí a tíží.

„Přeji vám, abyste strávili adventní čas co nejlépe, s radostí a pohodou. Společně vše zvládneme a překonáme. Koronavirová krize nám ukázala, že solidarita mezi námi v našem městě fungovala a funguje a snad do nového roku vykročíme s lepšími zprávami,“ dodal primátor Martin Baxa.

Mezi lidmi na náměstí procházela městská policie, ale nikoho nekontrolovala a vše proběhlo v naprostém poklidu. Krátce po rozsvícení stromu se náměstí vylidnilo a zůstalo tam jen pár desítek lidí.

Kromě vánočního stromu zdobí centrum města tradičně i prvky vánočního osvětlení. Počet ulic a lokalit je zhruba stejný jako vloni. Jedná se především o ulice přiléhající k náměstí Republiky, dále Klatovskou třídu, Americkou ulici, Smetanovy sady, Pražskou ulici, Chodské náměstí, sady Pětatřicátníků a další. Letos se vrátily v nové podobě oblíbené vánoční prvky na stromy do sadů Pětatřicátníků. Mnoho dalších prvků vánoční výzdoby připravily rovněž jednotlivé městské obvody z vlastních rozpočtů.

FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj

Neděle, 29. listopadu 2020, 18:19

FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj
FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj

Obrovský zájem Plzeňanů budila dnes tramvaj s vánočním polepem, která dnes poprvé brázdila plzeňskými ulicemi. Na zastávce na Palackého náměstí na tramvaj čekalo kolem 50 cestujících, kteří se pak nechali svézt, aby si mohli prohlédnout i vánočně nazdobený interiér tramvaje. Množství dalších lidí si přišlo tramvaj na zastávku jen prohlédnout a vyfotografovat.

Vánoční tramvaj má letos polep s motivy dominant náměstí. Interiér pak osvětluje 2000 světýlek. Dnes jezdila tramvaj navíc zcela zdarma. Na běžných linkách bude vánoční tramvaj nasazena od zítřka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vánoční strom, rozsvícení vánočního stromu, vánoční tramvaj, vánoční stromek, Plzeň, Tomáš Holub, Náměstí Republiky, Martin Baxa, strom, ODS, okres Rokycany, Kařez, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsvícení vánočního stromu sledovaly na náměstí stovky Plzeňanů, ulice už brázdí vánoční tramvaj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.