Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lesy dokončily protipovodňové stavby na Skořickém potoku v Brdech

Lesy ČR vybudovaly téměř za šest milionů korun protipovodňová opatření na Skořickém potoku v Brdech, který při přívalových a dlouhotrvajících deštích zaplavoval přilehlé obce. Pozemky sousedící s tokem jsou teď podstatně více chráněné před velkou vodou, řekl vedoucí správy toků pro povodí Berounky z Lesů ČR František Šampalík.

Skořický potok je hlavním přítokem Padrťského potoka, jehož horní tok je v Chráněné krajinné oblasti Brdy, turistické atrakci, vzniklé v roce 2016 z Vojenského újezdu Brdy. Padrťský potok je hlavním zdrojem vody pro Klabavu, jejíž hladina stoupá při velké vodě nejrychleji z řek v Plzeňském kraji.

Lesy ČR zrekonstruovaly za 15 měsíců osm příčných prahů a stupňů ve městě Mirošov na Rokycansku, které nebyly opravované 65 let. "Nové je kamenné opevnění dna, přelivné hrany a prahy. Kamenné zdi jsou zalité vodostavebním betonem. Z koryta jsou pryč náletové dřeviny," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Podle Šampalíka byly poškozené a rozpadlé přelivné hrany stupňů, podemleté dlažby skluzů a kamenných tůní a vypadlé kameny břehů.

Skořický potok pramení pod vrchem Okrouhlíkem. Protéká přes bývalou střelnici na Kolvíně a kolem zříceniny hradu Drštka. Nejhezčí částí toku je právě pod vrchem Záborčí u Mirošova.

Velká voda se podle starosty Strašic Jaroslava Hahnera vždy valí hlavně z CHKO Brdy. Devět nejpostiženějších obcí podél Klabavy má od roku 2015 studie protipovodňových úprav. Města, obce a Povodí Vltavy je využívají k projektům a majetkoprávní přípravě. Peníze na ně mohou dostat z národního programu prevence před povodněmi a z evropského operačního programu Životní prostředí. Obce chtěly mít úpravy hotové do roku 2023. Rokycany se před pár dny rozhodly, že opatření na Klabavě za stovky milionů korun, o nichž se hovoří už 15 let, zajistí samy. Dosud je připravovalo Povodí Vltavy. Město teď zadá studii, která by prověřila možnosti navrhované občanskými iniciativami přírodě blízkým způsobem.

Autoři

Štítky ČR, stavby, voda, záplavy, Lesy ČR, Brdy, Plzeňský, potok, Lesy České republiky, Berounka, Klabava, CHKO Brdy, Povodí Vltavy (státní podnik), Mirošov, Vojenský újezd Brdy, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy dokončily protipovodňové stavby na Skořickém potoku v Brdech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.