Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na budovách nemocnic ve všech krajích se u příležitosti Giving Tuesday rozsvítí „Světlo lékařům“

Pandemie koronaviru negativně ovlivňuje životy nás všech. Největší tlak je ale bezesporu kladen na zdravotníky a lékaře, kteří pracují téměř nepřetržitě. Jako výraz vděku a signál podpory se pro ně v termínu 24. listopadu až 1. prosince v rámci dobročinné aktivity „Světlo lékařům“ postupně rozsvítí budovy nemocnic napříč všemi kraji Česka.

Potřebnou energii zhmotní speciálně vytvořené Giving Tuesday balíčky s kvalitními produkty a potravinami. Za aktivitou stojí Asociace společenské odpovědnosti a iniciativa Energii lékařům.

„Světlo lékařům“ bude na budovách nemocnic po celé republice symbolicky zářit pro všechny zdravotníky, dobrovolníky a spoluobčany zasažené pandemií Covid-19 u příležitosti světového dne štědrosti a dobrých skutků Giving Tuesday. Ten letos připadá na úterý 1. prosince a u nás ho stejně jako v předchozích letech zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti. V letošním roce klade důraz především na to, jak podpořit potřebné způsoby, které jsou bezpečné a umožňují dělat dobré skutky i při dodržování sociální distance.

Světlo a energie zdravotníkům

Na budovách nemocnic se postupně ve všech krajích Česka rozsvítí „Světlo lékařům“ složené ze symbolů srdce a baterie. Zatímco srdce v podobě loga Giving Tuesday ztělesňuje dobro, baterie v podobě loga iniciativy Energii lékařům představuje potřebnou energii. Na budovách nemocnic v regionech bude k vidění díky světelné projekci, kterou zajistí kreativní studio VISUALOVE.

Hlavním cílem této aktivity je vyjádřit zdravotníkům potřebnou podporu a ukázat jim, že v tom nejsou sami. „S druhou vlnou pandemie se pereme všichni, ale největší boj svádí lékaři, zdravotní sestry a bratři, záchranáři, laborantky, zdravotničtí asistenti a dobrovolníci, kteří jedou na doraz. Bohužel se mi zdá, že velká vlna solidarity s nimi se vytratila společně s první vlnou pandemie. Proto jsme se rozhodli tyto ctnosti znovu zažehnout a dát tak všem, kteří bojují za životy druhých, novou energii a naději na lepší zítřky,“ říká Lucie Mádlová, výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Vedle symbolické podpory se zdravotníci dočkají také balíčků s velkou dávkou energie a posílení na dlouhé směny. Balíčky obsahují kvalitní pečlivě vybrané potraviny od iniciativy Energii lékařům, která pravidelně dodává energeticky hodnotné balíčky do nemocnic, doplněné o dary od členů Asociace společenské odpovědnosti.

„V našem balíčku je vždy mix tyčinek, oříšků, sušeného ovoce a dalších funkčních/nutričně hodnotných potravin. Složení je pestré a splňuje přísná hygienická kritéria. Energii lékařům, tedy všem zdravotníkům jsme dodávali již v první vlně a rozhodli jsme i v druhé vlně obnovit činnost, aktivovat rozsáhlý dobrovolnický a partnerský tým a vnést do společnosti velkou dávku dobra,“ popisuje Jan Lukačevič, zakladatel a kouč energetického týmu Energii lékařům.

Pomoci může každý

Aktivita „Světlo lékařům“ vznikla za finanční podpory České spořitelny. “Zdravotníkům patří uznání a vděk za to, jak zvládají pandemii, a právě k nim by měla mířit podpora nás všech. Jsou bez patosu hrdiny současnosti. Zdravotníky podpořila Česká spořitelna a její zaměstnanci i na jaře, ať už benefičním koncertem, nebo osobními příspěvky projektu Energii lékařům. Ve druhé, daleko děsivější vlně, která s sebou nese navíc rezignaci a letargii celé společnosti, jsme se do podpory zapojili znova. Naši zaměstnanci přispívají více než aktivně, i proto věřím, že Světlo lékařům dodá energii nejen zdravotníkům, ale celé naší společnosti," říká Andrea Studihradová, která v České spořitelně odpovídá za dobré věci.

Zdravotnický personál včetně dobrovolníků po celém Česku může podpořit kdokoliv z nás prostřednictvím speciální dárcovské sbírky vzniklé k aktivitě „Světlo lékařům“. „I díky vaší štědrosti budou moci být zajištěny základní i širší potřeby zdravotníků, jako je například hlídání dětí či náhradní ubytování, které jim naplno umožní bojovat proti pandemii Covid-19,“ popisuje Lucie Mádlová z Asociace společenské odpovědnosti.

Ohodnoť článek

Štítky světlo lékařům, pokování lékařům, poděkování zdravotníkům, signál podpory, lékař, zdravotnický pracovník, energie, Česko, pandemie covidu-19, Asociace společenské odpovědnosti, o.p.s., Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na budovách nemocnic ve všech krajích se u příležitosti Giving Tuesday rozsvítí „Světlo lékařům“  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.