Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud v Plzni začal projednávat konkurz firmy Pilsen Steel

Krajský soud v Plzni dnes začal projednávat konkurz plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, který prohlásila soudkyně Jiřina Novotná v pátek. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 87 věřitelů, kterým podnik údajně dluží 9,4 miliardy korun. Insolvenční správce na dnešním přezkumném jednání popřel zhruba 7,8 miliardy korun včetně pohledávek tří největších věřitelů - ruských bank Vněšekonombanka, VEB kapital a Mezinárodní investiční banky.

Zbylí uznaní věřitelé, mezi nimiž je největší Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), schválili současného insolvenčního správce Jaroslava Brože, který vykonává funkci od března. Dále byl schválen tříčlenný věřitelský výbor, uvedla soudkyně.

Kromě ČSSZ, která uplatňuje pohledávku téměř 40 milionů korun, je ve věřitelském výboru zástupce finančního úřadu (asi 4,5 milionu Kč) a Plzeňské teplárenské (6,9 milionu Kč).

V soudní síni sedělo asi 50 z 600 zaměstnanců firmy, jež od ledna nevyrábí a ruští majitelé na ni v lednu sami podali návrh na insolvenci kvůli nedostatku peněz a předlužení. Zaměstnanci chtějí dlužné mzdy za květen i další měsíce a kupce, který by obnovil výrobu.

Věřitelé s popřenými pohledávkami mohou do 30 dnů podat žalobu na určení pravosti a výši své pohledávky. "Považuji to za bezprecedentní, nestandardní a nevídaný krok. Jde o účelový zásah do ústavních a vlastnických principů," řekl Petr Kališ, právník ruské Vněšekonombanky. Podle Kališe ruské banky financovaly firmu od roku 2012 a měly zájem zachovat její provoz. "Možná i za hranicí ekonomického smyslu," uvedl.

Brož se bude starat o provoz podniku a co nejrychleji hledat kupce, který by obnovil výrobu. Ten už se mu přihlásil v pátek 14. června, poté, co soudkyně prohlásila konkurz. "Ozval se mi zájemce, který deklaroval, že má zájem o obnovení provozu podniku," řekl.

Brož dnes u soudu jmenoval sedm provázaných věřitelů kolem Pilsen Steel a upozornil na jejich možné jednání ve shodě v jejich prospěch a varoval před nebezpečím poškození dalších věřitelů. "Jde o koncern celé plejády věřitelů, jejich pohledávky insolvenční správce popírá," uvedl. Upozornil i na jejich údajné ekonomické a právní propojení s Mezinárodní investiční bankou. Státní zástupkyně, která insolvenci podniku dozoruje, označila masivní popření pohledávek za neobvyklé ale nikoli nemožné.

Právník odborového svazu KOVO Vladimír Štich byl s vyloučením věřitelů spokojen. "V insolvenčním řízení by svými hlasy válcovali všechno. Průběh konkurzu bude bez nich regulérnější," uvedl. Podle něj v úterý poslal správce soudu dopis, kde zdůvodnil veškeré vazby hlavních věřitelů včetně propojení právnických kanceláří.

Podle předsedkyně podnikových odborů Ivanky Smolkové se vinou velkých věřitelů dostali do problémů všichni menší. "Zaměstnanci jsou v tom jako rukojmí a nemají už teď nárok na nic," uvedl Štich. Podle Smolkové zůstává ve firmě 580 lidí, okamžité zrušení pracovního poměru využilo jen několik lidí. Zaměstnanci zatím své pohledávky, tedy mzdy, neuplatnili.

Brož zveřejnil 11. června v insolvenčním rejstříku zprávu o hospodářské situaci dlužníka, kde uvádí, že se problémy podniku po reorganizaci v letech 2012 až 2014 prohloubily. "Kumulovaná ztráta za roky 2014 až 2018 dosáhla 4,9 miliardy Kč," uvedl. Jen loni činila 2,3 miliardy Kč. Zadlužení vzrostlp z 200 procent na více než 1400 procent - cizí zdroje tak představují čtrnáctinásobek aktiv firmy.

Při minulé reorganizaci Pilsen Steel, která skončila v roce 2014, přesahovaly dluhy hutí pět miliard. "Věřitelé se tehdy domohli pouze necelého jednoho procenta svých pohledávek," dodal Štich.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, soud, firmy, Pilsen Steel, pohledávka, Plzeň, Mezinárodní investiční banka, Česká správa sociálního zabezpečení, Krajský soud v Plzni, VEBA, textilní závody a.s., Jaroslav Brož

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Plzni začal projednávat konkurz firmy Pilsen Steel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.