Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nešel na testy, přesto mu přišla sms, že je pozitivní. Hoax, který se stal skutečností

Protože byla před laboratoří velká fronta, nešel na testy. Přesto mu přišla zpráva, že je pozitivní. Setkali jste se s touto příhodou taky? Jedná se o jednu z nejrozšířenějších fake news. Kdo tyto zprávy šíří? Proč? A jaké jsou ty nejrozšířenější hoaxy?

Zatímco na jedné straně lékaři a ostatní zdravotnický personál slouží přesčasy a jdou až za hranice svých fyzických sil, aby ustáli stále nekončící nápor vážných pacientů (nejenom) s covidem, na druhé straně konspirátoři chrlí jednu dezinformaci za druhou a děsí už tak dost vystresované obyvatelstvo. Nemusí být přitom pravda, že dezinformacím věří jen lidé bez vzdělání.

V posledních měsících právě kvůli vzrůstající nejistotě ve společnosti hoaxy oslovují uživatele internetu všech věkových skupin i vzdělání.  „Vedle obvyklých šiřitelů fake news můžeme také vidět, že v poslední době začali věřit a dál je aktivně sdílet i lidé, kteří dříve fake news nešířili. To si vysvětluji zejména absencí osobní zkušenosti s nemocí nebo naopak zažití pouze mírného průběhu, kdy pak takový člověk nechce věřit, že u jiných lidí má nemoc průběh mnohem závažnější,“ vysvětluje politolog Miloš Gregor, který je zároveň autorem publikace s názvem Nejlepší kniha o fake news dezinformacích a manipulacích (o tématu jsme vám psali také ZDE).

S šířením dezinformací v internetovém prostředí bývají spojováni především senioři. Proč mohou být právě senioři náchylnější k manipulaci vysvětluje etnolog Petr Janeček, autor knihy o konspiračních teoriích a fámách, Černá sanitka: „Stejně jako před pěti lety u hoaxů týkajících se evropské migrační krize, rozhodující motivací pro jejich šíření je často určitý specifický světonázor, ale třeba i snaha informovat a varovat své blízké, tedy pomoci, která je u starších lidí často rozvinutější než u méně altruistických a často více sebestředných mladých lidí,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Jaké jsou ty nejrozšířenější fakenews, před kterými dezinformační weby varují?

Očkování nás má napojit na umělou inteligenci

O tom, že „skutečným“ cílem očkovací látky proti Covidu-19 má být lidstvo očipovat, spekuluje řada dezinformačních webů. Internetem se šíří například video, ve kterém údajní lékaři bez jakýchkoliv důkazů uvádí, že chystané vakcíny změní DNA očkovaných a napojí je na umělou inteligenci.

Hoaxy ale nevarují jen před očkováním, ale i před samotným testováním. Cílem testů podle některých fakenews je ve skutečnosti zavézt do nosohltanu nanočip, kterým vás pak budou moci sledovat a co hůř – možná i ovládat. A protože nanočip občas z nosu vypadne, je potřeba testování opakovat.

Nešel na testy a přišla mu sms, že je pozitivní

S tímto hoaxem jste se nejspíš setkali taky. A možná hned několikrát. Skoro každý z nás má ve svém okolí někoho, kdo od známého slyšel, že jeho známý má známého, který vzdal dlouhou frontu na testování, a další den mu přišla zpráva, že je pozitivní. Problém je, že se tyto lidi nepodařilo dohledat. Vždy se jedná o „známého známých“ a nikdo přesně neví, o koho se jednalo. „Nelze vyloučit, že při velkém množství vzorků nemůže dojít k nějakému omylu. Snažili jsme se však kontaktovat všechny, kterým se údajná příhoda stala a nikdo z nich nebyl ochoten poslat důkaz (například sms s pozitivním výsledkem testu),“ uvádí server Manipulátoři.cz, který se věnuje ověřování faktů a vyvracení hoaxů.

Podle Petra Janečka jde dokonce o nejrozšířenější současnou pověst od roku 2016. A nejen to – dokonce se dodatečně stal i skutečností. „Zatím neznámí hackeři napadli systém pražské Všeobecné fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice Plzeň a odesílali z něj falešné informace o výsledcích testů i lidem, kteří testováni vůbec nebyli. Realita tak předstihla fikci. Nic to ale nemění na tom, že městská legenda tu byla první - a hackeři se jí, jak už to tak často bývá, pouze inspirovali,“ uvádí na pravou míru Janeček.

Hoaxů o koronaviru je nepřeberné množství. V řetězových e-mailech se objevují „zaručené“ zprávy, jak nákazu virem poznat doma, bez nutnosti chodit na testy, nebo jak spolehlivě vir zahubit tím, že budete každé ráno pít sklenici horké vody, která vir spláchne do žaludku, kde ho následně zničí žaludeční šťávy. Setkat se můžeme ale i s konspiračními teoriemi, podle kterých jde o spiknutí ekonomických elit, které mají pod zástěrkou koronaviru skrýt ekonomickou krizi nebo provést měnovou reformu. Nebo co hůř – koronavirus byl uměle vyroben, aby zlikvidoval část lidstva a snížil nebezpečně vysoké číslo světové populace.

Hoaxy jsou nejčastěji vytvářeny pávě s cílem destabilizovat společnost a přinést zisk svým tvůrcům. Každý váš lajk, klik nebo sdílení znamená příjmy z reklamního sdělení.

 A to nejdůležitější - šíření poplašné zprávy je v České republice od roku 2009 trestný čin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky testování, koronavirus, fake news, COVID-19, Petr Janeček, virus, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nešel na testy, přesto mu přišla sms, že je pozitivní. Hoax, který se stal skutečností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.