Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obavy organizátorů, osud velkých Adventních trhů v Plzni je kvůli koronaviru nejistý

S nejistotou a obavami vzhlížejí k současným i připravovaným opatřením proti šíření koronaviru pořadatelé plzeňských Adventních trhů na centrálním náměstí Republiky. Zatím vše chystají tak, jako by se měly jedny z největších vánočních trhů v Česku konat, počítají i s nařízenými omezeními. Zrušení trhů by pro pořadatele znamenalo citelný zásah do podnikání i do budoucna.

Plzeň organizuje rozsvícení vánočního stromu, o které lidé nepřijdou ani letos. Strom má nabídnout novou výzdobu, kterou lidé vybrali v anketě. Město vyzývá občany, aby zůstali doma a rozsvícení stromu sledovali on-line, informovala o tom mluvčí magistrátu Eva Barborková. Přenos bude k vidění 29. listopadu od 17:00 na facebookovém profilu města.  

„Letos jsme kvůli koronaviru museli zrušit už Velikonoční trhy na jaře, teď na podzim Havelské a nebudou se konat ani Martinské, které měly být od 2. do 11. listopadu,“ řekl pořadatel trhů Emil Procházka. Hned po skončení Martinských trhů začíná každý rok příprava na Adventní trhy. Podle plánu se mají letos konat od 23. listopadu do 23. prosince.

„Příprava na Adventní trhy nám s 20 brigádníky a dvěma rodinami našich společníků trvá minimálně deset dní. Pracujeme 16 i 18 hodin denně. Jen osvětlení musíme natahat na náměstí asi 6,5 kilometru," uvedl Procházka. Podle něj mají zatím organizátoři nasmlouvané řemeslníky a prodejce do stánků i interprety pro doprovodný kulturní program na pódiu. "Jestli se to ale bude moci konat, nevíme. Navíc jestli bude pořád platit zákaz konzumace alkoholu, budou to hodně divné Adventní trhy bez svařeného vína nebo punče," míní Procházka.

Pokud by se trhy nemohly kvůli zpřísněným opatřením vůbec konat, bylo by to téměř likvidační pro prodejce, kterým během roku vypadla většina trhů a jarmarků, ale i pro pořadatele. Vánoční trhy se zhruba 150 stánky jsou ekonomickým tahákem celého roku. „Adventní trhy v Plzni už za ty roky získaly jméno a postupně se zlepšovaly. Je o ně velký zájem z Německa, odkud jezdí hodně autobusů a zájezdů,“ dodal Procházka. A dobré jméno mají plzeňské vánoční trhy také v Praze, odkud přijíždělo v posledních letech stále více návštěvníků.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky vánoční trhy, adventní trhy, koronavirus, organizátoři trhů, vánoční výzdoba, vánoční strom, Plzeň, COVID-19, Emil Procházka, Česko, Německo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obavy organizátorů, osud velkých Adventních trhů v Plzni je kvůli koronaviru nejistý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.