Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Horažďovice předělávají projekt seniorského domu, chtějí ušetřit

Šestitisícové Horažďovice přepracovávají projekt plánované stavby domova pro seniory se stovkou lůžek. Bude v něm více klientů vyžadujících zvláštní režim, jichž přibývá. Město chce také výrazně snížit investiční náklady o 50 až 70 milionů korun. Z loňské soutěže šesti stavebních dodavatelů vyšly 230 milionů korun bez daně, což by město těžce zvládalo. Novinářům to řekl starosta Michael Forman (Volba 2010).

"Přepracování projektu podle hotové studie schválilo zastupitelstvo. Bude hotový do konce roku," uvedl. Projekt nesníží počet lůžek, ale omezí nepobytové prostory. "Včlenili jsme je do pavilonů, které jsme dali blíže, a zkrátili chodby," uvedl. Nový projekt bude muset opět projít stavebním a územním řízením, o něž město požádá společně.

Horažďovice už měly stavební povolení i dodavatele. Cena vzešlá ze soutěže ale byla vinou stavebního boomu 230 milionů Kč, město na to ale plánovalo 150 až 170 milionů. Zastupitelstvo před loňskými komunálními volbami rozhodlo, že domov za takové peníze nepostaví, a soutěž zrušilo.

"Po volbách to znovu rozjíždíme, navštívili jsme ještě několik domovů se zvláštním režimem a Alhzeimer center a získali nové poznatky. Domovy se zvláštním režimem jsou naprosto odlišné od klasických seniorských," uvedl starosta. Původně měly Horažďovice poměr 33 lůžek se zvláštním režimem a 66 klasických, ale v novém projektu bude mít oddělení se zvláštním režimem asi 60 lůžek a 40 bude běžných seniorských. Město, které už mělo na stavbu předjednaný úvěr, vypíše novou soutěž, i když ví, že úroky budou vyšší.

Dům vznikne na městských pozemcích v zadní části areálu, v němž je krajská nemocnice s LDN. Oba subjekty se mohou doplňovat a využívat své služby, například jídelnu a rehabilitaci.

Horažďovice v letech 2020 a 2021 požádají o dotace. Doufají, že stát na stavby domovů pro seniory vyčlení jednotky miliard korun, a ne jako letos stovky milionů. Například jen v Plzeňském kraji chybí asi 2000 míst pro seniory. Terénní služby podle něj nedostatek lůžek s kvalitní péčí nevyřeší. "Zvýšením příspěvků na péči doma senioři utrpí," řekl. Zaměstnaní lidé s nimi nemohou zůstat doma a navíc nejsou školeni na velkou psychickou zátěž.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, sociální, správa, Horažďovice, AUDIO, projekt, soutěž, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horažďovice předělávají projekt seniorského domu, chtějí ušetřit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.