Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výzkumná firma Comtes dokončuje v Dobřanech vědeckotechnický park

Česká výzkumná firma COMTES FHT a.s. dokončuje v Dobřanech vědeckotechnický park za 125 milionů korun. Hotová je administrativní budova, víceúčelový sál, školka. Zbývá dodělat to hlavní, tedy dílny, které bude pronajímat startupovým inovativním firmám, řekl starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Externí partneři tam vytvoří sdílené pracoviště nebo vývojovou laboratoř a budou navázáni na Comtes, který v letech 2012 až 2015 vybudoval v Dobřanech Západočeské materiálově-metalurgické centrum za 430 milionů Kč, druhou největší výzkumnou základnu Plzeňského kraje po Plzni. Vyvíjí moderní kovové materiály s vysokou pevností, které se uplatňují v energetice, automobilkách, kolejových vozidlech, letectví i zdravotnictví.

Tři čtvrtiny nákladů na nový vědeckotechnický park o ploše 12 tisíc až 15 tisíc metrů čtverečních půjdou z evropského operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Comtes, který v roce 2000 začínal se šesti zaměstnanci, má nyní přes 100 lidí a zabírá plochu asi 60 tisíc metrů čtverečních.

Administrativní budova firmy a víceúčelový sál už fungují. Sál pro 140 až 200 lidí může využívat také šestitisícové město, které teď s firmou dojednává pravidla. "Už jsme tam měli benefiční koncert," řekl Sobotka.

Mateřskou školu pro 25 dětí otevře Comtes 1. září. Půjde zřejmě o první školku v Plzeňském kraji, kterou zřídí výrobní podnik, provozovat ji bude město. "Máme do ní 11 dětí, z toho pět od zaměstnanců firmy. Teď budeme objednávat dětské hřiště," uvedl Sobotka. Učitelka, kterou platí stát, bude pracovnicí Mateřské školy Dobřany. Podnik si bude podle Sobotky účtovat symbolický nájem s energiemi a zajistí provozní zaměstnankyni, provoz školky tak město nebude moc stát.

Výzkumné centrum s plně vytíženou metalurgickou halou loni získalo dva velké projekty ze strukturálních fondů - vývoj moderních ocelových materiálů pro automobilový průmysl, stavebnictví a energetiku, druhý projekt je hlavně na 3D tisk. Kontrakty pro zahraničí tvořily v minulém roce polovinu obratu, který činil kolem 100 milionů korun. Firma je úspěšná v evropských výzkumných projektech.

Autoři | Foto Comtes

Štítky ČR, stavby, věda, školy, správa, firmy, mateřské, Dobřany, AUDIO, Martin Sobotka, COMTES FHT, Plzeňský kraj, projekt, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkumná firma Comtes dokončuje v Dobřanech vědeckotechnický park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.