Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Radní Plzně schválili pamětní desku, bude připomínat sovětskou invazi z 21. srpna 1968

Zhotovení pamětní desky připomínající události 21. srpna 1968 schválili radní města Plzně. Bronzová deska připomínající den, kdy do Československa vpadla vojska zemí Varšavské smlouvy, bude osazena do úrovně dlažby na náměstí Republiky.

„Zhotovení a osazení desky iniciovalo město na základě mnoha podnětů veřejnosti. Pro naprostou většinu občanů Československa bylo takzvané Pražské jaro nadějí na svobodnější život a lepší budoucnost a agrese 21. srpna byla pro ně proto šokem a velkou ranou do jejich životů. Občané naší země, včetně Plzeňanů, však dali jasně najevo svůj odpor,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Zhotovitelem díla o rozměrech formátu A2 bude umělecko-modelářský ateliér Matějka, který se již podílel na řadě podobných projektů v Plzni. Autorem návrhu je výtvarník Vladimír Líbal ve spolupráci s Odborem prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

Bílou fixou psali Plzeňané jména všech 137 obětí sovětské okupace na dlažbu chodníku před galerií Masné krámy. Stalo se tak 21. srpna, při velmi emotivním pietním happeningu u příležitosti 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do naší republiky. Lidé uctili památku obětí napsáním jejich jména a zapálením svíčky. Každý účastník vzpomínkové akce se také z připravených cedulek vedle jména dozvěděl i osud oběti, kde a jakým způsobem přišla o život. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky pamětní deska, okupace, 21. srpen 1968, vojska Varšavské smlouvy, Plzeň, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Československo, Varšavská smlouva, Náměstí Republiky, Pražské jaro, Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Plzně schválili pamětní desku, bude připomínat sovětskou invazi z 21. srpna 1968  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.