Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stále více obyvatel se stěhuje do Plzeňského kraje

V Plzeňském kraji se evidentně dobře žije. Za první tři měsíce zde přibylo 562 lidí. Na zvýšeném počtu obyvatel se podle Českého statistického úřadu podílel pouze přírůstek osob, co se do kraje přistěhovali. Co naopak ubylo je počet novorozenců. Klesl dokonce i počet svateb.

Momentálně žije v Plzeňském kraji 590 461 lidí. Trend, že se více lidí do kraje stěhuje, než z něj odchází můžeme sledovat už desátým rokem.

V regionu došlo k nárůstu počtu obyvatel v pěti ze sedmi okresů, nejvíce obyvatel přibylo v okrese Plzeň-město, nejméně pak v okrese Plzeň-jih. Úbytek počtu obyvatel byl zaznamenán na Klatovsku a Rokycansku. Počet zemřelých opět převažoval nad počtem živě narozených v celém kraji i ve všech jeho okresech,“ uvádí Lenka Hamouzová z Krajské správy ČSÚ v Plzni.

Méně dětí i uzavřených sňatků

Od začátku roku se v regionu narodilo 1 372 dětí, zpravidla převažovali chlapci. Skoro 48 procent rodiček, přivedlo v Plzeňském kraji na svět své první dítě. Mimomanželských dětí se narodilo 652, nejvíce na Klatovsku, nejméně naopak na Rokycansku.

Počet úmrtí stále převažuje nad čísly narozených. Od ledna v kraji zemřelo 1 684 lidí. Mezi nimi byly i čtyři děti, které se nedožily svých prvních narozenin. Novorozenecká i kojenecká úmrtnost byly v kraji vyšší než v republice.

Do manželství vstoupilo od ledna 196 párů. Což je méně než v předešlých letech. Je ale dost možné, že se řada lidí rozhodla kvůli pandemii svatbu odložit. Za březen je totiž celorepublikově rekordně nízký počet novomanželů.  Klesl i počet rozvodů.

Přibližně u čtvrtiny případů bylo manželství ukončeno na návrh ženy, u více než poloviny šlo o společný návrh, a v 59,0 % případů bylo rozvedeno manželství s nezletilými dětmi,“ dodává Hamouzová.

V celé republice se počet obyvatel zvýšil opravdu nepatrně, a to o 425 obyvatel. Momentálně v Česku žije 10,694 milionu lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.visitplzen.eu | Zdroj ČSÚ

Štítky počet obyvatel, děti, úmrtnost, Plzeňský kraj, statistika, ČSÚ, svatba, Český statistický úřad, manželství, okres Klatovy, okres Rokycany, okres Plzeň-jih, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále více obyvatel se stěhuje do Plzeňského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.