Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Braunovy sochy tak, jak je neznáte. Unikátní výstava začíná už za pár dní

Braunovy sochy se vrátily domů do Valče na Karlovarsku. Lidé je spatří už 19. června v opravdu netradiční podobě. Na výstavě se totiž podíleli studenti Sutnarky. Historická díla se tak spojí s moderní technologií.

Na státním zámku vznikla nová expozice osmadvaceti vzácných barokních soch od Matyáše Bernarda Brauna. Díla pochází přibližně z roku 1735, ozvučení a osvětlení už ale pochází z 21.století.

„Byla využita osvětlení podobná pro show a koncerty. Hudba bude založena na kompozici barokních umělců a bude přecházet až do moderních elektronických zvuků. Je tam nainstalovaná i videoprojekce, dá se s tím různě pracovat, jsou tam módy, jako je den, noc, bouřka nebo oheň,“ uvedl organizátor Jan Morávek, který je zároveň vedoucím ateliéru Multimédia plzeňské Sutnarce.

Jednotlivé efekty budou moci návštěvníci dokonce samy ovládat. Originály soch byly po požáru zámku v roce 1976 převezeny do Kladrub. V zámeckém parku ve Valči pak bylo možní spatřit jejich kopie. Návrat originálů zpátky domů tak trvalo dlouhé roky. Samotný přesun byl také náročný a vyšel na bezmála milion korun.

„Mezi stavebními úpravami téměř žádná investice nebyla, použili jsme pouze vápenný nátěr, podlahu vysypali štěrkem a dali na to dřevěné lávky. Takže je to zajímavá expozice právě v tom, že jsme neprováděli žádnou velkou úpravu objektu," řekl kastelán zámku Tomáš Petr.

Sochy jsou umístěné v bývalé kovárně. Návštěvníkům se zpřístupní už v pátek. Jediné, co bude omezené, je počet návštěvníků kvůli bezpečnostním opatřením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Štítky Valec, sochy, Braun, Matyáš Bernard Braun, zámek, expozice, výstava, ZČU, Sutnarka, socha, Valča, Karlovarský kraj, Jan Morávek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Braunovy sochy tak, jak je neznáte. Unikátní výstava začíná už za pár dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.