Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Inspekce životního prostředí se na Plzeňsku opět zaměří na kontroly kůrovcových lesů

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzeňském kraji se letos znovu zaměří na kontroly kůrovcem napadených stromů v lesích všech typů vlastníků. Loni její inspektoři zjistili více než dvojnásobný nárůst množství kůrovcem napadeného dřeva a za nezpracované dřevo uložili výrazně víc pokut než o rok dříve. Mezi hříšníky ale, na rozdíl od jiným míst ČR, nebyly státní, církevní, ani městské lesy, šlo hlavně o drobné soukromé vlastníky, řekla ředitelka oblastního inspektorátu ČIŽP Petra Hořčicová.

"Nárůst kůrovcem napadeného dřeva byl loni v kraji stoprocentní, a to především na jihu a jihozápadě regionu, kde je tepleji, tedy na Blovicku, Nepomucku, Klatovsku, Sušicku a Domažlicku, kde je navíc nejvíc hodně drobných vlastníků, kteří svou zákonnou povinnost boje proto kůrovci nezvládají," uvedla. Objem zpracovaného kůrovcového dříví činil loni přes 1,1 milionu metrů krychlových, o rok dříve přes 500 tisíc metrů krychlových. "Je to nárůst, který hlásí vlastníci lesů obcím s rozšířenou působností," řekl Leoš Urbánek, šéf oddělení ochrany lesa.

Také letošní prioritou bude kontrola kůrovce. "Je to náš dlouhodobý, přes tři roky (trvající), tematický úkol. A snažíme se, aby to bylo v kontextu strategie ministerstva - zachránit, co se ještě dá," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss. Podle něj má jeden lesní inspektor na starosti 62 tisíc hektarů. "Jsme velmi rádi za podněty od občanů," řekl.

Inspekce provedla v kraji ve čtyřech lidech 72 kontrol lesů a uložila devět pokut za nezpracované dřevo v celkové výši 140 tisíc korun. "Pochybení byla výhradně u drobných vlastníků, a to převážně fyzických osob a u jedné menší firmy, která dostala pokutu 75 tisíc korun. U Lesů ČR nebyly zjištěny nedostatky," uvedl Hořčicová.

Všech 40 inspektorů provedlo loni v Plzeňském kraji 1635 kontrol, stejně jako o rok dříve. Uložili 268 pravomocných pokut v celkové výši 8,9 milionu Kč. Už za první letošní čtvrtletí je ale výše uložených pokut stejná, nejvyšší byla zatím pět milionů korun. Pokuty, které jsou hlavně za nakládání s odpady, ale ještě nejsou pravomocné, a inspekce tak ještě nemůže jména provinilců zveřejnit.

Nejvyšší loňskou sankci vyměřenou oblastním inspektorátem, přes 600 tisíc korun, dostala Bílovská zemědělská a.s.. Ve střediscích Sedlec a Řemešín bez povolení odebírala podzemní vodu. "Dále nevhodně skladovala nebezpečné látky, které unikaly, vsakovaly se a ohrožovaly podzemní vody v Sedleci, Řemešíně, Bílově a Vysoké Libyni," řekla Horčicová. Druhou nejvyšší pokutu - 400 tisíc korun - dostala společnost Priorit energo, s.r.o., která provozuje bioplynovou stanici Strážovice na Klatovsku, za havarijní únik 500 metrů krychlových digestátu a následné znečištění povrchových vod. Síť kaváren CrossCafé Plzeň pak dostala od inspekce pokutu 65 tisíc korun za to, že nezajistila zpětný odběr, recyklaci a využití odpadů a nepodala hlášení ministerstvu životního prostředí v sedmi z 25 provozoven. Všechny firmy už pokuty zaplatily.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, ekologie, lesy, správa, ČIŽP, Plzeňský, AUDIO, les, Česká inspekce životního prostředí, kůrovci, Plzeňský kraj, dřevo, Česko, okres Klatovy, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Lesy České republiky, Bílovská zemědělská a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce životního prostředí se na Plzeňsku opět zaměří na kontroly kůrovcových lesů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.