Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chlumčany na Plzeňsku nepostaví nový kulturní dům, opraví starý

Chlumčany na Plzeňsku nebudou stavět nový kulturní dům. Opraví ten starý, který kupují od odborů místní keramičky. O novém "kulturáku" se v obci diskutovalo téměř deset let, názory se různily. Nákladná stavba byla hlavním tématem loňských komunálních voleb, řekla starostka Vladimíra Štejrová (Pro rozvoj obce Chlumčany).

Chlumčany uzavřely na nový kulturní dům úvěrovou smlouvu s Komerční bankou. "Ale 100 milionů, a to se ještě neťuklo do země, je moc," uvedla starostka. Odbory keramičky přitom před časem nabídly obci prodej kulturního domu ze 70. let za sedm milionů korun, předešlé vedení obce však koupi nepodporovalo. Nyní je připravená kupní smlouva, která by měla být uzavřena do poloviny roku.

V obci chybějí prostory pro společenské akce, lidé se nemají kde setkávat, plesy se konají v nedalekých Příchovicích. "Dalším podstatným důvodem je také to, že dnes nevíte, kdo ho (starý kulturní dům) koupí a co tu pak udělá. Problémy s ubytovnou už jsme v 'kulturáku' měli," řekla starostka. Velkou stavbu obec detailně prohlédla s architekty. V první řadě se musí postupně opravit všechny rozvody.

Březnové zastupitelstvo schválilo na opravu 30 milionů na roky dopředu, aby to obec finančně nezatížilo.

Nový velký kulturní dům měl být na náměstí na pozemku, který obec získala před lety od státu. První projekt vznikl před sedmi lety, tehdy předpokládal náklady 30 milionů Kč. Obec to v té době podporovala. Postupně se ale očekávané náklady vyšplhaly na 100 milionů Kč. "Díky tomu došlo ke třenicím během voleb. Loňské volby proto beru skoro jako referendum o 'kulturáku'," uvedla Štejrová. Podle ní většina lidí takovou investici nechce, protože by byla pro obec s 35milionovým rozpočtem likvidační.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky ČR, správa, stavby, kultura, obce, Plzeňský, Chlumčany, kulturní dům, Plzeňský kraj, Komerční banka, Příchovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlumčany na Plzeňsku nepostaví nový kulturní dům, opraví starý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.