Dnes, 12:05
Na devátý ročník mistrovství Šumavy v pečení prasat dorazilo tentokrát do Hartmanic kolem 2500 milovníků pečeného masa z širokého kraje. Vychutnat si mohli skvěle upečené vepřové podle tajných a osvědčených receptů celkem 18 grilovacích týmů. Vítězem se letos stal tým Chudenínští vepříci z Klatovska. O jejich prvenství rozhodla veřejnost na základě ochutnávek ve svém hlasování.
Druhé místo získal tým z Bolešin, který zvítězil v loňském ročníku. Bronzová příčka patří Gladiátorům z Kozárovic. Čtvrté byly Jihočeské Hartmanice a až na pátém místě tentokrát skončil velký favorit soutěže, Klatovští špekouni. Ti mají dva tituly z předchozích ročníků a loni byli druzí. Šumavské mistrovství v Hartmanicích si už získalo proslulost napříč celou republikou. Zájem o účast v soutěži má i celá řada dalších týmů. Z kapacitních důvodů se letos omezil počet pečených prasat z loňských 21 na 18. Soutěžily týmy ze čtyř krajů.
Rovněž i letos si degustátoři z řad veřejnosti museli vystát dlouhou frontu na poukázky na ochutnávky. „Lidé si mohli zakoupit za 350 korun degustační lístek, který je opravňuje ochutnat pečené prasátko u šesti týmů. Celkem mají nárok získat 360 gramů pečeného masa, obvykle je to ale mnohem více,“ uvedl starosta Hartmanic Pavel Valdman. K tomu lidem grilovací družstva poskytují zdarma jako bonus i mnoho dalších příloh a laskomin. I tím se snaží získat přízeň veřejnosti, která působí jako porota. Nejčastěji jde o nakládanou nebo opékanou zeleninu, ale také o koláčky či jiné dobroty.
„Byla to super akce," pochvaloval si účast starosta Valdman. Malební Hartmanice mají 600 stálých obyvatel. Během mistrovství přesáhne počet lidí ve městě 3000. Po vzoru Hartmanic se podobná mistrovství v pečení prasat konají už i na jiných místech naší republiky. Snem hartmanických organizátorů akce by bylo uspořádat jednou finále celorepublikového mistrovství.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám