Šumavské městečko přivítá tisíce lidí na populárním mistrovství v opékání prasat

Češi milují pečená prasátka, a proto do šumavských Hartmanic opět dorazí tisíce lidí. V sobotu 13. září se zde uskuteční už devátý ročník nesmírně populárního Mistrovství Šumavy v opékání prasat. Letos bude o prvenství bojovat 18 grilovacích týmů. Chybět nebudou ani vítězové z loňského roku – tým Švajnerajn z Bolešin u Klatov.

„Po loňském rekordu, kdy soutěžilo 21 týmů, jsme se letos rozhodli počet soutěžících mírně snížit. Bude se tedy grilovat 18 prasátek. Přijedou týmy z mnoha krajů republiky. Z největší dálky dorazí družstvo ze Sopotnice v Pardubickém kraji. Tento tým je pravidelným účastníkem našeho mistrovství,“ informoval starosta Hartmanic Pavel Valdman. Třetí titul by rádi získali po loňském druhém místě nesmírně populární a úspěšní Klatovští špekouni, kteří sbírají body u degustátorů nejen skvěle pečeným prasátkem, ale i dokonale propracovaným marketingem.

Jednotlivé týmy začínají péct svá připravená prasátka v 8:00 hodin. Ve 13:00 proběhne oficiální představení jednotlivých týmů a od 14:00 začínají degustace a výdej pečeného masa. Lidé si zakoupí za 350 korun degustační lístek, který je opravňuje ochutnat pečené prasátko u šesti týmů. Celkem mají nárok získat 360 gramů pečeného masa, obvykle je to ale mnohem více. Vedle toho grilovací družstva poskytují zdarma jako bonus i mnoho dalších příloh a laskomin. I tím se snaží získat přízeň veřejnosti, která působí jako porota. Nejčastěji jde o nakládanou nebo opékanou zeleninu, ale také o koláčky či jiné dobroty.

Loni čekali lidé v dlouhé frontě na degustační lístky. Letos pojedou dvě pokladny, aby se nápor dařilo rychleji zvládnout. Prodej poukázek je v režii města, které prasata od týmů vykoupí. „Tým má za úkol připravit prase, opéct prase a vydat porci. Lidé si platí poukázky. My poskytujeme ještě tácky, chléb… Z výtěžku se pak hradí celý program a organizace, která je v režii města,“ uvedl starosta Valdman.

O vítězi nerozhoduje žádná odborná porota, ale přísný hlas lidu. Degustátoři odevzdávají hlasy družstvu, u kterého jim nejvíce chutnalo. Na loňský ročník mistrovství dorazilo kolem 3000 lidí, přičemž malebné Hartmanice mají jen asi 600 obyvatel. „Určitě by k nám na mistrovství chtělo přijet ještě více týmů, ale už se nemáme kam posouvat. Nemáme místo ani kapacitu pojmout tolik návštěvníků. Pro všechny je připraven i bohatý celodenní doprovodný program, ať už se jedná o hudební vystoupení, Hartmanický Fichtl Cup nebo fotbalový zápas. Bude zde i spousta stánkového prodeje a o pivo se postarají tři regionální minipivovary,“ dodal starosta.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky opékání prasat, mistrovství v opékání prasat, Hartmanice, pečené prase, pečené maso, Šumava

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.