Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V objektu Železáren Hrádek hořela ráno trafostanice, Plzeňsko zažilo velký výpadek proudu

, aktualizováno 28. dubna 2020, 13:30

K požáru trafostanice vyjížděli v úterý ráno hasiči do Hrádku u Rokycan. Hořet tam začalo kolem 6.30 hodin v objektu společnosti Železárny Hrádek. Požár souvisel s velkým výpadkem elektrického proudu, který ráno postihl Plzeň a okolí. Způsobila ho porucha významné trafostanice v Chrástu u Plzně. V samotné Plzni výpadek ochromil provoz MHD.

„Požár se podařilo v krátké době zlikvidovat. Událost se obešla bez zranění. Příčinou požáru byla technická závada způsobená v důsledku výpadku proudu. Škoda na zařízení byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun,“ informoval mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Požár se díky bleskovému zásahu hasičů naštěstí nerozšířil na žádné další zařízení v těsné blízkosti trafostanice.

S výpadkem dodávek elektrického proudu se v úterý od rána potýkala celá Plzeň a okolí. Ochromen byl ráno také provoz tramvají, jezdily trolejbusy s alternativním pohonem. 

Bez proudu se část Plzeňska a Plzně ocitla v úterý ráno v důsledku výpadku transformátoru v Chrástu nedaleko Plzně. To se stalo v 5:31 hodin. „Na místo přímo do transformovny jsme vyslali poruchovou četu a dálkovými manipulacemi z dispečinku jsme v 7.05 hodin postupně dodávky obnovili. Všech 100 tisíc odběratelů nebylo bez proudu celou hodinu a půl,“ informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.  Škoda podle ní na zařízení nevznikla. Podle mluvčí se jednalo o rozsáhlý výpadek. Transformovna v Chrástu je velmi významná a je na ni napojena řada distribučních trafostanic.

K požáru rozvody v hrádeckých železárnách došlo až zhruba hodinu po výpadku na distribuční soustavě ČEZ. U trafostanice se porouchalo filtračně-kompenzační zařízení při obnovení dodávek elektřiny. "Ve chvíli, kdy ČEZ znovu zapnul síť a obnovil dodávku, došlo k rázové vlně a ke špičce napětí. Kondenzátor, který je ve fitračně-kompenzačním zařízení, nebyl schopen zvládnout tuto špičku napětí, byl proražen a došlo k požáru. Filtračně-kompenzační zařízení redukuje jalový výkon, který železárny vytvářejí a posílají zpět do sítě tak, aby se držel na určité nižší hodnotě," vysvětlil příčinu požáru v objektu železáren Miroslav Slaný, tiskový mluvčí Válcoven trub Chomutov. Škoda na zařízení se podle jeho slov může vyšplhat až na dva miliony korun. 

Ohodnoť článek

Foto HZSPK

Štítky požár, trafostanice, hasiči, Železárny Hrádek, Plzeňský, Plzeň, Plzeňský kraj, Chrást, Reality Hrádek, a.s., Rokycany, Hrádek, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V objektu Železáren Hrádek hořela ráno trafostanice, Plzeňsko zažilo velký výpadek proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.