Že se i ze zdravých surovin dá vařit chutně, má pomoci nový projekt Vaříme s chutí – Školní jídelna roku 2025. Spouští ho město Plzeň a má zavést nové trendy do školního stravování. Do klání se zapojilo 22 ze 24 školních jídelen, které zřizuje město. Jejich kuchaři a kuchařky připraví pokrmy z ryb a luštěnin, které kromě žáků a učitelů ochutná také odborná porota složená ze uznávaných osobností z oblasti gastronomie.
„Naším cílem je, aby se ve školních jídelnách vařilo pestré jídlo. Chceme ukázat, že i ze zdravých surovin lze uvařit chutné pokrmy. Zároveň věříme, že projekt napomůže dostat blíže k dětem i třeba méně oblíbené luštěniny nebo ryby,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová (ANO) s tím, že receptury použité v soutěži dostanou plzeňské školy k dispozici. „Poslouží tedy jako inspirace pro ostatní,“ doplnila.
V prvním kole, které končí 20. března, mají přihlášení školy za úkol uvařit jedno jídlo s rybou a druhé bezmasé, jehož hlavní složkou bude luštěnina. Pokrm kromě běžných strávníků ochutná také odborná porota složená ze zástupců Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně (OŠMT MMP), Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR), Jídelny.cz, společnosti Bidfood a zástupců školního parlamentu a zhodnotí ho pomocí dotazníku.
„Stěžejní je pro nás chuť, prezentace a originalita pokrmu a pestrost surovin s tím, že jídla by měla odpovídat současným moderním trendům a výživovým doporučením. Zároveň bychom rádi kolegům z oboru chtěli poradit, jak lze školní stravu zatraktivnit,“ popsal Tomáš Popp, šéfkuchař a manažer AKC ČR. V květnovém finále se pak utká šest nejlepších jídelen o vítězný titul Školní jídelna roku 2025.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.