Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Zraněná labuť se zaseknutým rybářským háčkem v noze několik dní urputně vzdorovala záchranné akci

Náročná, vysilující a dramatická. Přesně taková byla záchrana zraněné labutě, které se zasekl rybářský háček do jedné končetiny. Aby mohli pracovníci záchranné stanice labuť ošetřit a zbavit ji tak smrtelně nebezpečného háčku, musí ji nejprve chytit. A to byl v tomto případě hodně tvrdý oříšek.

„Nestává se nám to naštěstí často, ale některé zvířecí pacienty, abychom je mohli vůbec ošetřit, chytáme i několik dní. Jedním z takových zvířecích pacientů byla labutí samice z hnízdícího páru a od pěti mláďat na Holoubkovském rybníku v Holoubkově u Rokycan. Tu nejprve jel chytit místně příslušný kolega ze Záchranné stanice živočichů Rokycany Pavel Moulis s tím, že velice ostražitá a co se odchytu týká i zkušená labuť mu nedala šanci se k ní vůbec přiblížit a držela si od něj několika metrový odstup,“ popsal záchrannou akci šéf stanice Karel Makoň. První pokus nevyšel a Pavel Moulis požádal o technickou podporu labutí odchytové skupiny z plzeňské záchranné stanice.

Skupina dorazila k Holoubkovskému rybníku v tom nejsilnějším možném složení, kdy nechyběl ani nejlepší chytač a kajakář Radek Zeman. „Původní záměr odchytit labuť na rohlík a doskok nám však nevyšel. Tak jsme vsadili na další ověřenou odchytovou metodu za tmy a s použitím halogenové svítilny. Bohužel ani tato ověřená metoda v Holoubkově na zkušenou labutí samici nefungovala. Radek Zeman tak po hodině a půl usilovného pádlování, neuvěřitelném výkonu a několika desítkách přejezdů přes celý rybník od hráze až k přítoku, poraněnou labuť nakonec nechytil,“ uvedl Makoň.

O den později večer za tmy vyrazila odchytová skupina, kterou tentokrát posílila Hana Makoňová, další výborná kajakářka a specialistka na labutě. Haně se nakonec spolu s Radkem Zemanem zdařilo na třetí pokus zhruba po 30 minutách snažení labuť odchytit a dopravit ke břehu. Tam se podařilo vyprostit zaseklý rybářský háček z levé pánevní končetiny poraněné labutě. Následně byla ošetřená labuť opět vypuštěna na svobodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se souhlasem Karel Makoň, DESOP

Štítky záchrana labutě, odchyt labutě, zaseknutý rybářský háček, DESOP, záchranná stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zraněná labuť se zaseknutým rybářským háčkem v noze několik dní urputně vzdorovala záchranné akci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.