Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

V obří přehradě poklesla hladina o šest metrů. Ze dna se vynořily staré domy i betonové bunkry

O šest metrů vodohospodáři snížili hladinu hladinu vody v obří přehradě Hracholusky na Plzeňsku, která je největší na západě Čech. Důvodem je tříměsíční oprava vodní elektrárny umístěné v hrázi přehrady. Energetici již vyzvedli z šachty 14 tun vážící rychlouzávěr, který musí projít nutnou opravou. Důležitá část zařízení schopná během 20 vteřin zabránit vodě k přítoku na turbínu se vrátí na místo do konce listopadu. Do akce byli nasazeni i potápěči se speciálním výcvikem.

Po razantním snížení hladiny přehrady se na některých místech na dně objevily pozůstatky bývalých domů z bývalých vesnic, které musely ustoupit stavbě a voda je zatopila. Vedle domů a hospodářských stavení z vody trčí i dva prvorepublikové betonové bunkry, zvané řopíky. Ty jsou jinak hluboko pod hladinou. Z vody vystoupí jen v dobách největšího sucha nebo když se přehrada upouští v očekávání velké vody a před jarním táním sněhu.

Hracholusky ročně vyrobí elektřinu postačující k pokrytí spotřeby 2 300 tisíc domácností. ČEZ postupně modernizuje všechny typy vodních elektráren, aby plnily zvýšené nároky na rychlou a spolehlivou dodávku i v éře moderní energetiky.

„Vodní elektrárna Hracholusky prožívá od září jednu z největších modernizací za poslední roky. Teď přišel na řadu zlatý hřeb celé akce. Sehraná parta specialistů firmy ČEZ Energoservis s pomocí hydraulického válce, který slouží k ovládání hradící desky, vyzdvihla z více než 20 metrů hluboké šachty obří rychlouzávěr. Ocelová tabule o rozměrech 3,5 x 4,1 metrů vážící 14,1 tun je klíčovým bezpečnostním prvkem elektrárny,“ uvedl Karel Samec, mediální zástupce ČEZ pro region západních Čech.

Přehrada Hracholusky stojí už 60 let, kvůli její stavbě zmizely pod vodou celé vesnice

Před 60 lety skončila stavba vodní nádrže Hracholusky, která se rozkládá na hranici okresů Tachov a Plzeň-sever. Hlavním důvodem jejího vzniku bylo zajištění dostatečného množství vody pro průmysl, hlavně Škodovy závody. Nádrž samozřejmě slouží i...

„Elektrárna Hracholusky je důležitým prvkem energetické soustavy v regionu Plzeňska díky své schopnosti začít během několika desítek vteřin dodávat do sítě energii a přispět ke stabilizaci soustavy. Pravidelně proto elektrárnu udržujeme v odpovídající kondici a výměnou rychlouzávěru navazujeme na opravy strojních i technologických prvků elektrárny v předchozích letech,“ informoval Róbert Heczko, ředitel Vodních elektráren ČEZ. V rámci nápravných opatření při snižování hladiny společnost financovala sběr chráněných živočichů na březích přehrady.

Ohodnoť článek

Foto Vladimír Čech, se souhlasem ČEZ

Štítky přehrada Hracholusky, oprava elektrárny, rychlouzávěr, vypuštěná přehrada, snížení hladiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V obří přehradě poklesla hladina o šest metrů. Ze dna se vynořily staré domy i betonové bunkry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.