Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

Domažlice chtějí další domov pro lidi se stařeckou demencí, kapacita už nestačí

Domažlice plánují výstavbu dalšího domova se zvláštním režimem pro pacienty s Alzheimerovou chorobou a jinými typy stařecké demence. Novostavba má stát v Benešově ulici vedle stejného zařízení, které město vybudovalo přestavbou bývalých jeslí v roce 2018. Dosavadní kapacita už podle města zdaleka nestačí pokrýt poptávku, která převyšuje možnosti zařízení. Se stavbou nového objektu s 16 lůžky, který má stát v sousedství současného domova, má pomoci státní dotace. Termíny jsou ale časově velmi napnuté.

„Domov se zvláštním režimem pomůže s péčí o občany postiženými neurodegenerativními onemocněními, protože o tuto službu je mimořádný zájem. Prodlužuje se věk dožití a ve vyšším věku je pravděpodobnost vzniku stařeckých demencí a jejich různých forem častější," uvedl starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Radní nyní schválili zadávací dokumentaci k zakázce. „Uvidíme, kdo se nám na stavbu přihlásí a jak rychle bude vše pokračovat. Nelze zakrývat, že tato investiční akce, která je štědře dotována EU prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí, má nesmírně krátké termíny, a tak je důležité, aby jednotlivé kroky až po samotnou kolaudaci nic nezbrzdilo," řekl starosta.

Odhadované náklady na stavbu domu se 16 jednolůžkovými pokoji pro klienty se pohybují okolo 80 milionů korun bez DPH. Zásadní část z nich by mohla pokrýt právě dotace z programu Národního plánu obnovy na modernizaci a rozvoj pobytových služeb sociální péče. Stavba ale musí být podle podmínek dotace dokončená do konce příštího roku.

První domov se zvláštním režimem pro 24 klientů s Alzheimerovou nemocí nebo se stařeckou demencí otevřely Domažlice v roce 2018. Do té doby v nejmenším okresním městě Plzeňského kraje podobná služba citelně chyběla a lidé za ní museli jezdit například až do Plzně. Zařízení vzniklo přestavbou bývalých jeslí ve staré vile s přístavbou. Objekt byl od začátku 90. let prázdný, chátral a byl ve velmi špatném stavu. Kompletní náklady na rekonstrukci, projekt a vybavení byly bez daně 30,2 milionu korun. Deset milionů pokryla státní dotace, zbytek platilo město.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlice chtějí další domov pro lidi se stařeckou demencí, kapacita už nestačí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.