Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Babybox nové generace vystřídá v Plzni ten původní z roku 2011, který je už zastaralý. Odložili do něj pět dětí

Babybox nové generace instaluje jeho výrobce Zdeněk Juřica na objektu Polikliniky Denisovo nábřeží v Plzni. Umístěn bude na stejném místě, jako ten původní z roku 2011, tedy vedle hlavního vchodu do polikliniky. Stávající babybox je už po technické stránce zastaralý. Do původního babyboxu bylo od doby jeho vzniku odloženo pět nechtěných děťátek.

„Nový babybox je zhotovený z antikorového plechu, jeho dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky, po vložení děťátka a aktivaci senzoru se zcela samočinně zavřou. Ručičky či nožičky děťátka jsou chráněny proti kolizi s dvířky fotobuňkami. Vnitřní prostor bedýnky je klimatizován. Babybox je opatřen náhradním zdrojem energie a napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na počítače a na mobilní telefony stálé služby,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Nové zařízení se bude slavnostně otevírat 5. listopadu.

Babybox pro odložené děti má pomáhat dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní. Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací.

Zakladatel inciativy Ludvík Hess ovšem vyjádřil obavy z toho, zda se podaří získat finanční dary ve výši přibližně 400 000 Kč, které jsou potřebné na zhotovení nového plzeňského babyboxu. „Materiál a součástky neustále zdražují,“ konstatoval smutně Hess. V Plzeňském kraji jsou babyboxy kromě Plzně také v Klatovech, Rokycanech, Domažlicích a v Tachově. Za devatenáct let existence babyboxů pomohly zachránit v celém Česku celkem 268 dětí.

Ne všechny příběhy ale mají šťastný konec. V létě roku 2017 našli v plzeňském babyboxu právě na budově polikliniky na Denisově nábřeží malého chlapečka, který měl vážná poranění na hlavě. Chlapce okamžitě odvezli do nemocnice, kde však zemřel na krvácení a otok mozku. Matka dítěte přiznala, že miminko nechtěla a těhotenství tajila. Soud ji poslal na 15 let do vězení.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky babybox, Ludvík Hess, nový babybox, poliklinika na Denisově nábřeží, odložené dítě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babybox nové generace vystřídá v Plzni ten původní z roku 2011, který je už zastaralý. Odložili do něj pět dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.