Ani porce nazmar a žádné plýtvání. To si řekli na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU), kde se v menze vaří jídlo pro studenty i zaměstnance. Desítky porcí nesnězených jídel teď nově putují do Domova sv. Zdislavy v Plzni, který se stará o matky s dětmi v nouzi. Univerzita dlouhodobě usiluje o smysluplné a efektivní využívání zdrojů, včetně nakoupených a zpracovaných potravin.
Jídla, která si v době výdeje obědů nekoupí studující ani zaměstnaní na ZČU, rozhodně nekončí v odpadkovém koši. Od října si na nich pochutnávají klienti v Domově sv. Zdislavy v Plzni na Borech. „Tím, že přispíváme ke snížení plýtvání potravinami a zároveň pomáháme těm, kteří se ocitli v těžké životní situaci, se snažíme přinášet pozitivní změny nejen v naší univerzitní komunitě, ale i v širší společnosti,“ řekl prorektor ZČU Jan Váně.
Známý domov poskytuje azyl matkám s dětmi nebo těhotným ženám. „Prakticky všechny jsou na hranici životního minima, nemají peníze nazbyt, jsou samoživitelky. Tato forma potravinové pomoci je pro ně něco nového, standardně totiž klientky dostávají trvanlivé potraviny,“ uvedla sociální pracovnice domova Milena Kuncová. Obědy rozdělují podle počtu dětí v rodině a tak, aby se na všechny dostalo. Počet darovaných obědů je podle ní zatím dostatečný.
V průměru se jedná týdně asi o 40 porcí, které putují z univerzity do domova. „Jde o zbylá jídla z předchozích dvou dnů, která jsou vždy šokově zchlazena a charita si je dvakrát v týdnu vyzvedne. Naše obědy si zatím chválí,“ přiblížil ředitel Správy kolejí a menz ZČU Petr Jícha. Spolupráci ZČU s Městskou charitou Plzeň zaštítil spolek Zachraň jídlo, který převoz jídel z menzy ZČU do Domova sv. Zdislavy zprostředkoval.
„Působíme především v roli mediátora, který dárce a příjemce propojí, poskytujeme zdarma opakovaně použitelné nádoby a také přístup k mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím je jídlo darováno a ze zákona i řádně evidováno,“ vysvětlila ředitelka spolku Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.
„Touto iniciativou chceme inspirovat i další instituce a organizace k podobným krokům, které nejen pomáhají lidem v nouzi, ale také podporují udržitelnost a zodpovědné využívání zdrojů,“ doplnil prorektor Jan Váně. Právě snaha o vlastní udržitelné hospodaření je jednou z priorit vedení univerzity.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.