Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Pěstitelé ovoce z Plzeňska požádají stát o kompenzace za úrodu zničenou jarními mrazy

Pěstitelé ovoce z Plzeňského kraje chtějí od státu kompenzace za úrodu zničenou jarními mrazy. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) teď přijímá žádosti přes Portál farmáře až do 31. října. Na mimořádnou finanční pomoc, která má umožnit založit novou úrodu, přežít a vyhnout se kácení sadů, vyčlenil stát téměř půl miliardy korun. O podporu žádají už dnes Sady Nebílovy na jihu Plzeňska a v tomto týdnu také Sady Schwarz z Rokycanska.

Sady Nebílovy přišly o 95 procent úrody. Sady Schwarz o více než 70 procent, ale větší část zbytku má ještě mrazová poškození a jablka nelze prodat do velkoobchodů; budou je nabízet jen v sadech anebo skončí v moštu. Pomoc dostanou ovocnáři, kteří po mrazech evidují minimálně 50 procent škod. Mělo by jít zhruba o 600 podniků a zemědělců. Stát zvýhodní pěstitele se sjednaným pojištěním, ostatním bude kompenzace krátit o polovinu.

"Už jsme žádali dnes, ale formulář nefunguje. Volali jsme na Ovocnářskou unii, a ti řekli, abychom počkali," uvedla Jana Zikmundová, vedoucí Sadů Nebílovy, které pěstují jablka na 20 hektarech a na 12 ha hrušky, švestky a třešně. Neznají klíč, podle něhož bude stát škody rozpočítávat. SZIF čeká na to, kolik subjektů se o náhrady přihlásí. "K žádosti musíme doložit, jaká jsme udělali ochranná opatření. Tak uvidíme," řekla. Škody jsou k 15 milionům Kč, náhrady ale budou podle ní výrazně nižší. Jestli na tu plochu, co máme, dá stát dva miliony, tak budeme rádi, bude žádat každý, uvedla Zikmundová. Podle ní by měl stát dát alespoň tolik, co dala pojišťovna. "Ale peníze, které přijdou, nám stejně nepokryjí ten provoz," dodala.

Sady Nebílovy nezlikvidovaly žádné porosty. "I přes tak náročný rok jsme schválili výsadbu třech hektarů slivoní a půl hektaru borůvek," uvedla vedoucí. Firma ale vyhlíží s obavami další rok. Když dopadne opět katastrofálně, tak už může být likvidační. Sady mají výhodu, že jsou součástí velkého agropodniku, který ale letos nedrží ani prodej obilí nebo řepky, ale jen mléko.

"Přišel k tomu asi 25stránkový manuál, a protože u nás finišuje sklizeň, i když mizerná, tak jsem se na to ještě nepodíval," řekl Richard Schwarz z 30hektarových sadů ve Vranově na Rokycansku. Těmto pěstitelům zmrzla úroda téměř za deset milionů korun.

Sady nebyly pojištěné, takže dostanou jen poloviční náhradu. "Pojistky jsou nesmyslně drahé, mohou jít až do milionů. Počítají se z možných tržeb sadů. Většinou je mají veliké firmy, které mají pojištěné všechny komodity, a dotují je z řepky nebo z něčeho, co jim vydělává. Ale my máme jenom ovoce," uvedl sadař. Stát by měl podle něj zatlačil na to, aby byly pojistky pro pěstitele přijatelnější.

Výši sazby náhrad pro jednotlivé ovocné druhy zveřejní SZIF do 30. listopadu. Peníze bude vyplácet od prosince, sadaři je mají dostat do konce ledna příštího roku. Ovocnáři odhadli škody asi na 1,3 miliardy Kč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky sadaři, zmrzlá úroda, náhrada škody, pěstitelé ovoce, jarní mrazy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěstitelé ovoce z Plzeňska požádají stát o kompenzace za úrodu zničenou jarními mrazy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.